×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Utlandsfödd nekas oftare sjukpenning

2011-02-23, Tidningenvision.se

Personer som är födda i Turkiet, Mellanöstern eller Nordafrika nekas sjukpenning dubbelt så ofta som svenskfödda. Försäkringskassan utesluter inte att det beror på diskriminering.

Försäkringskassan har på uppdrag av Dagens Nyheter tagit fram statistik över vilka som förra året fick nej på sin ansökan om sjukpenning. Siffrorna visar att personer födda i utlandet får avslag betydligt oftare än personer födda i Sverige.

När det gäller sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension, fick var tredje person född i Sverige nej på sin ansökan. Bland personer födda i Mellanöstern, Nordafrika och Turkiet fick två av tre avslag.

Utlandsfödda får också oftare nej när det gäller vanlig sjukpenning. Värst är det för dem som kommer från Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika. Förra året fick 800 sin sjukpenning indragen för att de ansågs ha arbetsförmåga.  Det motsvarar 4 procent av dem som sökte. Bland de svenskfödda fick bara 1,5 procent sin sjukpenning indragen.

– Vi vet inte varför det är så här. Vi behöver ytterligare studier för att kunna ge en förklaring. Farhågan finns alltid att det handlar om diskriminering, det går inte att helt utesluta sådana faktorer”, säger verksamhetsområdeschefen Magdalena Brasch på Försäkringskassans huvudkontor till Dagens Nyheter.

Sara Pramsten

sara.pramsten@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum