×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stor oro när SL stuvar om och skär ned

2011-02-23, Tidningenvision.se

Nästan 100 tjänster försvinner när Stor­stockholms lokaltrafik, SL, organiserar om. Just nu får alla anställda söka om sina tjänster. Många SKTFare är oroliga för att förlora jobben.

Trycket och kraven på lokaltrafiken i Stockholm ökar ständigt samtidigt som landstinget kräver besparingar och effektiviseringar, framför allt av administrationen. SL har därför sedan nästan ett år arbetat med att strukturera om och slimma bolaget.

– Stämningen är låg, många medlemmar är oroliga för att de inte kommer att få någon anställning i den nya organisationen, säger Arne Grundberg, SKTFs avdelningsordförande på SL.

I den nya organisationen, som ska vara klar till sommaren, finns det plats för 577 av dagens 670 anställda.

För tre veckor sedan fick personalen se listan på de nya tjänsterna. Då hade de 14 dagar på sig att söka jobben. I början av april kommer svaret på vilka som får vara kvar. Ingen är garanterad fortsatt jobb. De som inte får plats blir övertaliga.

– De här veckorna har jag ägnat nästan all tid till att svara på frågor från oroliga medlemmar, säger Arne Grundberg.

SKTF-tidningen har talat med flera medlemmar. Men ingen av dem som känner sig oroliga eller ifrågasätter omorganisationen vill framträda med namn och bild. De känner oro för att deras nuvarande tjänster inte finns med i den nya organisationen, hur de ska leva upp till kraven som ställs i de nya tjänsterna, hur trivseln kommer att bli på den slimmade arbetsplatsen och hur den nya organisationen kommer att fungera.

Arne Grundberg säger att oron är befogad. Han är övertygad om att flera kommer att bli övertaliga.

De som är anställda på SL har förtur till tjänsterna. Men eftersom det i många fall handlar om nya tjänster kan det bli svårt för alla att platsa. Finns inte kompetensen kan SL välja att plocka in personal utifrån.

– Det är naturligtvis viktigt med motivation och intresse, att man brinner för jobbet. Men i slutänden är det ändå arbetsgivarens behov av att bemanna organisationen optimalt som kommer att styra, säger Björn Holmberg, stabschef på SL.

Räknar du med att anställda kan bli av med sina jobb?

– Eftersom vi ska bli 577 anställda så ligger det i sakens natur att det kommer att uppstå övertalighet. Det kan landa i att det blir uppsägningar, säger Björn Holmberg.

Arne Grundberg säger att SKTF kommer att försöka hjälpa de medlemmar som inte får någon tjänst.

– Då får vi försöka övertala SL att placera dem på någon annan plats i bolaget, säger han.

SKTF-avdelningen har efter en medlemsomröstning gått med på att låta arbetsgivaren göra avsteg från turordningsreglerna. SL får större frihet att välja vilka man anställer mot att personalen får vad SL kallar ett trygghetspaket. Det innebär bland annat att de som fyller 61 i år får gå i avtalspension och att uppsägningstiden för övertaliga förlängs med sex månader.

– Nästan 50 personer har tackat ja till erbjudandet om avtalspension, så där får vi ner övertaligheten en del, säger Arne Grundberg.

Han är mycket kritisk till hur SL-ledningen har skött förhandlingarna, bland annat när det gäller storleken på bemanningen, kravprofilerna på tjänsterna och hur bemanningsprocessen gått till. När SKTFs och Saco:s ombudsmän inte kunde förhandla vid den tidpunkt SL bestämt valde arbetsgivaren att avsluta förhandlingarna med bara Ledarna och SEKO närvarande.

– De har inte heller svarat på våra frågor eller förslag. Som jag ser det har SL brutit mot förhandlingsplikten.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum