×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

"Riksbanken bör ha ett sysselsättningsmål"

2011-02-25, Tidningenvision.se

Riksbanken bör ha ett sysselsättningsmål vid sidan av inflationsmålet. Det menar TCO:s chefsekonom Göran Zettergren. TCO ska ta ställning till förslaget på kongressen i maj.

Riksbanken har i dag i uppdrag att hålla inflationen i landet på en jämn nivå kring två procent per år. TCO:s chefsekonom Göran Zettergren menar att det målet bör kompletteras med ett sysselsättningsmål.

– Det här har praktiserats i USA i alla år. Centralbanken har alltid haft ett dubbelt mandat, både prisstabilitet och maximal sysselsättning, säger han.

Riksbanken har tagit större hänsyn till frågor om arbetslöshet och sysselsättning de senaste åren.

– Men jag tror inte att det är tillräckligt. En förutsättning för att regeringen ska kunna få ner arbetslösheten är att Riksbanken är med på tåget.

Riksbankens sysselsättningsmål ska, i likhet med inflationsmålet, vara satt av banken själv, anser Göran Zettergren. Målet ska vara offentligt och möjligt att utvärdera.

Under 1990-talskrisen bibehöll Riksbanken sitt viktigaste styrinstrument, styrräntan, på en relativt hög nivå. Göran Zettergren anser att det bidrog till att arbetslösheten steg – och sedan bet sig fast på en högre nivå än innan krisen.

– Riksbanken bedrev en mycket stram penningpolitik åtminstone fram till 1996. Resultatet av denna politik var dels att arbetslöshetskrisen fördjupades och förlängdes, dels att hundratusentals personer slogs ut från arbetsmarknaden. Det är ett tillstånd som påverkar arbetslösheten än i dag.

Irma Rosenberg, tidigare vice riksbankschef, kommenterade Göran Zettergrens åsikter vid ett seminarium i går, torsdag. Hennes åsikt är att det inte var Riksbankens räntepolitik under 90-talet, utan mer strukturella problem i Sveriges ekonomi, som är huvudanledningen till den högre arbetslöshet Sverige haft sedan 1990-talskrisen.  

Riksbankens inriktning styrs av Riksbanksfullmäktige vars ledamöter utses av riksdagen. Vill man ändra i målen för Riksbankens verksamhet är det alltså ett beslut för Sveriges riksdag.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum