×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Livsmedelsinspektörer får egen utbildning

2011-02-23, Tidningenvision.se

Livsmedelsinspektörerna ska få en egen högskole­utbildning. En tydlig in­riktning på kontroller och mer praktik ska göra inspektörerna bättre rustade för jobbet.

Regelbundet dyker det upp kritik mot kommunernas livsmedelsinspektörer. Inspektörerna har ett byråkratiskt arbetssätt, menar vissa. Att det görs olika bedömningar i kommunerna är en annan kritik som återkommer ganska ofta.

Livsmedelsverket tror att ett problem är brister i utbildningar. I dag finns ingen särskild utbildning för livsmedelsinspektörer. Många har läst på miljö- och hälsoskyddsprogrammet. Biologiprogrammet är en vanlig bakgrund. Gemensamt för utbildningarna är att delarna som rör livsmedelskontroll är få. Framför allt fattas det praktiska inslag.

– Det här jobbet handlar jättemycket om kontroll och någon utbildning om kontroll finns inte i dag. I stället lär man sig på arbetsplatsen, vilket kan innebära att man cementerar gamla felaktigheter, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Därför planerar Livsmedelsverket en helt ny utbildning för livsmedelsinspektörer. En ettårig påbyggnadsutbildning på högskolenivå ska förhoppningsvis kunna sjösättas inom tre år. Det är ännu oklart vilket universitet eller högskola som kommer att driva kursen. Det är inte heller klart hur många platser utbildningen ska ha. Bakom satsningen står regeringen som än så länge skjutit till 5 miljoner kronor.

– Vi vill ha en utbildning där man lär sig livsmedelskontroll. Det finns utbildningar som innehåller vissa delar av det i dag. Men det vi ska ta fram är en skräddarsydd utbildning för dem som i framtiden vill bli livsmedelsinspektörer, säger Louise Nyholm.

Kommer kursen att bli ett krav att för att sedan arbeta som livsmedelsinspektör?

– Det vet vi inte. Det avgör den som anställer.

Louise Nyholm hoppas också att utbildningen ska stärka livsmedelsinspektörerna i sin yrkesroll, att man som inspektör ska känna sig tryggare under inspektionerna.

Lisa Hellström är livsmedels­inspektör i Tierps kommun och styrelseledamot i yrkesföreningen Miljö och hälsa. Hon välkomnar den nya utbildningen. Själv har hon en examen i biologi följt av ett påbyggnadsår i miljö- och hälsoskydd. Under utbildningen hade hon bara en kort kurs om livsmedelsfrågor.

– Det jag undrar är hur man tänker kring förhållande teori och praktik. Framför allt är det praktiken som fattas på utbildningarna i dag, säger hon.

Lisa Hellström tror att utbildningen kan ge yrkesgruppen ett lyft.

– På lång sikt tror jag att det kan innebära att livsmedels­inspektörer kan få bättre rykte. En sådan här utbildning kan göra att vi har större möjligheter att göra en likvärdig bedömning.

Utöver den ettåriga påbyggnadsutbildningen planerar Livsmedelsverket för kortare så kallade kontrollkurser för redan yrkesverksamma inspektörer. Kurserna startar under våren. Målsättningen är att inspektionerna ska bli mer likartade över hela landet.

Livsmedelsverket kommer även att ge ut nya kontrollhandböcker kring några prioriterade frågor inom livsmedelstillsynen.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum