×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Läkarsekreterare tvingas skriva på tid

2011-02-10, Tidningenvision.se

Arbetsgivaren på Lasarettet i Ystad mäter just nu hur snabbt de medicinska sekreterarna arbetar. För att få fram ett mått på hur effektiva de är jämförs de med läkarsekreterare på ett bemanningsföretag.

–Jag har protesterat högljutt. Medlemmarna är upprörda och känner sig kränkta och misstrodda. Det är klart det inte känns okej att arbetsgivaren mäter precis allt. Tror de att vi inte jobbar? säger Anette Tufvesson, SKTFs huvudskyddsombud på sjukhuset.

Alla medicinska sekreterare på sjukhuset har fått radräknare installerade på sina datorer. Den räknar antalet nedslag de gör och hur många diktat de hinner med under dagen.

När de medicinska sekreterarna inte skriver diktat ska de logga in på ”övriga sekreteraruppgifter”. Då mäter systemet tiden som går åt till andra saker, som att skriva mejl, svara i telefon och göra andra arbetsuppgifter.

–Jag känner mig lite övervakad och tycker att det är stressigt, man försöker ju prestera så mycket som möjligt. Det känns svårt att gå på toaletten, då räknar den inte, säger Anneli Olsson som arbetar tillsammans med tolv kolleger på sjukhusets medicinska sekreterarbyrå.

SKTF motsätter sig mätningarna. Skyddsombudet Anette Tufvesson har också efterlyst ett möte mellan sjukhusledning och medarbetarna men fått nej. Hon tycker att ledningen ifrågasätter en hel yrkesgrupp med prestationsmätningarna.

I maj förra året bytte sjukhuset journalsystem. Arbetsgivarens motivering till mätningarna är att journalskrivandet nu tar dubbelt så lång tid som tidigare. Ledningen vill se hur stor arbetsbelastning sekreterarna har och var det går att göra effektiviseringar.

Mätningarna görs av ett bemanningsföretag som hyr ut läkarsekreterare och skriver journaler på uppdrag. Företagets personal skriver parallellt med sjukhusets anställda för att ledningen ska kunna avgöra hur effektivt de jobbar.

–Det är många rykten som snurrar. Bland annat att bemanningsföretaget ska få ta över journalskrivningen och att vi allihop ska försvinna, säger Anneli Olsson.

Det ryktet avfärdar sjukhuschefen Matz Widerström bestämt.

–Det skulle bli så dyrt så det skulle vi aldrig kunna göra. Om företagets sekreterare skriver snabbare så måste vi ta reda på varför. Därefter får vi ta en diskussion om hur vi ska hjälpa våra sekreterare att bli effektivare, säger han.

Tycker du att de jobbar för långsamt?

– Nej, det handlar inte om det. Vi försöker hitta sätt att avlasta våra sekreterare och se till att de gör rätt saker så att de inte blir utslitna.

Matz Widerström är medveten om kritiken mot mätningarna och oron de har skapat.

–Jag har full förståelse för att folk känner sig kontrollerade och trampade på tårna och det får jag ta på mig, säger han.

Anette Tufvesson säger att det är bra att arbetsgivaren, som ytterst ansvarig för arbetsmiljön, vill göra något åt arbetsbelastningen. Men hon tycker inte det känns okej att man tar in ett bemanningsföretag som enligt sin egen hemsida har till affärsidé att erbjuda ”korrekt skrivna journaler, snabbare och till lägre kostnad än alla andra lösningar”. 

–Jag anser att man hade kunnat lösa arbetsmiljöproblemet på andra sätt, till exempel genom att anställda fler läkarsekreterare, säger Anette Tufvesson.

–Risken är nu att medlemmarna söker jobb på andra sjukhus och då blir det inte bättre arbetsmiljö för dem som jobbar kvar, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum