Sedan tio år är det möjligt att vara egen företagare och samtidigt medlem i SKTF. Fast någon särskild hjälp får inte företagare av förbundet. Annorlunda är det i Vårdförbundet, där man sedan länge har en väl utvecklad rådgivning för medlemmar som vill starta eller har startat företag.

SKTF borde ge samma service som Vårdförbundet. Det menar Helena Zander Ögren, ordförande i LSF, Läkarsekreterares och sjukvårdsadministratörers förbund.

–Jag önskar att fler läkarsekreterare gjorde business. Jag blir uppringd av sekreterare som har frågor om eget företagande. Det finns en nyfikenhet, men många vet inte var de ska vända sig för att hämta information, säger Helena Zander Ögren, själv egenföretagare sedan många år.

Hon menar att det är en utvecklingsfråga, att förbundet måste hänga med sin samtid. Svenska vårdkartan har ritats om – antalet privata vård- och omsorgsföretag har ökat kraftigt, bland annat genom valfrihets­reformen. Den trenden borde även läkarsekreterare kunna haka på, anser Helena Zander Ögren.

–Det har blivit en friare marknad. I dag är det självklart att sjuksköterskor startar bolag och ofta driver de företag där de hyr ut läkarsekreterare. Läkarsekreterare borde göra detsamma. Om SKTF nu tycker att mångfald är bra borde förbundet bistå med rådgivare som kan det här med att starta eget, säger hon.

Anita Zoto och Saga Söderberg, som pluggar till medicinska sekreterare på Frans Schartaus handelsinstitut i Stockholm, är båda öppna för att starta eget när de har skaffat sig arbetslivserfarenhet.

–Jag har pratat om att starta eget företag ända sedan kursstarten. Men det är få i klassen som tänker som jag, säger Anita Zoto.

Otryggheten som frilansande läkarsekreterare skrämmer henne inte. Hon har tidigare varit massageterapeut och har tolv års erfarenhet som egenföretagare.

–Branschen känns trygg, det är stora pensionsavgångar på gång och gott om jobb. Och skulle det kännas otryggt kan man ju börja med att vara anställd på deltid och starta eget vid sidan om, säger hon.

Saga Söderberg har alltid tidigare haft anställning, så för henne är steget till att bli egen företagare betydligt längre.

–Men jag skulle inte säga nej till att försöka, säger hon.

–Om jag drar i gång, så kan ni andra i klassen haka på! Det skulle vara en fördel att gå ihop några stycken, säger Anita Zoto, som gärna vill samverka i ett slags läkarsekreterarkollektiv.

Hon tror att fler läkarsekreterare skulle våga ta steget om facket bistod med hjälp.

–Många drar sig nog för det, för man vet inte vilka bitar man ska börja med riktigt. Det är en del man ska tänka på när man startar företag, men absolut inget oöverstiglig.

SKTFs förbundssekreterare Leif Hansson ger Helena Zander Ögrens förslag kalla handen. Åtminstone i nuläget.

–Vi har hittills inte haft något tryck på oss från medlemmar om att få hjälp att starta eget. Ska vi bygga upp en sådan rådgivning så måste det finnas en efterfrågan, säger han.

Men Leif Hansson håller dörren på glänt för framtida förändringar.