×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon har fört upp hälsa på agendan

2011-02-08, Tidningenvision.se

Rökförbud på arbetstid, friskvårds­bidrag, hälsokartläggning och samtalsstöd. Nyköpings kommun arbetar för att personalen ska må bra. Möt Sylvia Thorsell som leder arbetet med att hålla sjukskrivningarna i schack.

Nu kanske man skulle kunna tro att hälsoutvecklare Sylvia Thorsell står nere i det kommunala källargymet för jämnan och hejar på de som tränar, masserar stela kontorsaxlar, bevakar ingången till rökrutan och delar ut morotsstavar vid godisautomaten …

Men nej, inget kunde vara mer fjärran Sylvia Thorsells vardag och det finns ingen rökruta i Nyköpings stadshus. Men rökförbud råder på arbetstid, vilket är något hon i högsta grad medverkat till.

– Men jag är ingen rökpolis, jag skvallrar inte om jag ser att någon röker. Men det kan hända att jag lite fint påpekar att man inte får göra det, säger hon med ett leende.

Att ha personalens förtroende och att ha ett gott rykte är grundläggande i jobbet, som mycket handlar om att motivera och peppa den som vill börja leva sundare.

Samtidigt är en hälsoutvecklare ingen kompis, som man kan gå till och gnälla av sig lite inför, berättar Sylvia Thorsell. Om en anställd vill ha hjälp eftersom han eller hon håller på att rusa rätt in i stressväggen eller vantrivs med jobbet, är det ett krav att ansvarig chef känner till det.

– Jag jobbar alltid på en chefs uppdrag, eftersom det är chefen som har ansvaret för arbetsmiljön. Därför måste han eller hon vara införstådd med att det finns ett problem. Annars är det inte mycket jag kan göra för att hjälpa, förklarar hon.

Däremot är hon noga med att alltid vara överens med dem som kommer till henne för ett samtal om vad som är okej att hon för vidare till chefen.

– Jag vill gärna vara tydlig och brukar göra skriftliga överenskommelser där vi tillsammans bestämmer vad som är okej att jag berättar, säger hon.

Ungefär hälften av Sylvia Thorsells arbetstid går åt till just de individuella samtalen. Ofta träffar hon samma person mellan tre och tio gånger. Samtalen är betydelsefulla eftersom en rökavvänjnings- eller viktväktarkurs sällan löser problemen på sikt.

– Många som kommer till mig har redan varit på alla gym i staden och gått till Viktväktarna i olika omgångar och både gått upp och ner sina kilon ett antal gånger. Därför är det viktigt att man ser till helheten och ofta slutar det med att samtalen handlar om hur man skapar balans i livet.

Men det är sällan Sylvia Thorsell har svaret på frågan hur just den här personen ska göra för att leva ett gott liv.

– Ofta sitter den som söker hjälp själv inne med svaret. Jag vet det inte, mitt jobb är att hjälpa personen att uttrycka vad han eller hon behöver för att sedan ändra sitt beteende, förklarar hon.

Ibland händer det att hon stöter på problem som hon inte har kompetens att lösa och då hänvisar hon vidare till företagshälso­vården, som hon är central kontaktperson för.

Andra bitar som också är bärande i Sylvia Thorsells jobb är samarbetet med personalföreningen ”Kom me´”. Hon sitter med på styrelsemötena som representant för arbetsgivaren och får på så sätt insyn och möjlighet att påverka de sociala aktiviteter som anordnas.

Kommunen betalar också 40 kronor per år och anställd till föreningen och pengarna används bland annat till att driva gymmet i källaren som alla anställda har tillgång till.

En annan del av tjänsten som hälsoutvecklare är samarbeta med de 160 friskvårdsinspiratörerna och att jobba strategiskt med friskvård. Att till exempel driva frågorna på olika möten så att den aspekten inte glöms bort i något sammanhang.

– Det roligaste med mitt jobb är att vara med och påverka. Att få in hälsan och friskvården i policys, riktlinjer, rutiner och dokumentation är viktigt. Då blir det på riktigt och det börjar hända saker, säger Sylvia Thorsell.

Om man på ett sådant möte till exempel diskuterar att anställa flera personer för att man ska öppna en ny verksamhet är det ett gyllene tillfälle att ta upp friskvårdsfrågorna.

Att berätta om friskvården redan innan någon blir anställd är ett bra sätt att bli en mer attraktiv arbetsgivare, anser Sylvia Thorsell. Några av de förmåner som de anställda i Nyköping har är ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor och år och att man får ersättning för läkarbesök upp till att högkostnadsskyddet börjar gälla, det vill säga upp till 900 kronor per år.

– En del arbetsplatser gör också en genomgång av personalens hälsa så snart en verksamhet startar. Det är ett bra sätt att förebygga hälsa tycker jag och något som tidigare inte varit självklart, säger hon.

Sylvia Thorsell har jobbat elva år i Nyköpings kommun och har kämpat hårt för att göra friskvården synlig och viktigt.

– Det har hänt väldigt mycket sedan jag började. Det har varit en utvecklande process att driva frågorna och få upp dem på agendan i en sådan här politisk organisation.

Friskvårdsfrågorna har blivit en del av chefsutbildningen. Dessutom har den totala sjukfrånvaron bland kommunens 4 000 anställda nära på halverats på fem år och ligger nu på 3,8 procent. Det är några exempel på saker som hänt på senare år.

Men även om mycket blivit bättre kan det ibland kännas tungt att det är pengarna som styr över hur mycket man kan göra, tycker Sylvia Thorsell.

– Friskvården ses bara som en kostnad och det kan vara motigt att vända tänket till att friskvård är något som lönar sig på sikt. Tänk om jag hade obegränsade resurser, då skulle man kunna göra underverk med till exempel ändrade scheman och fler anställda, säger hon.

personligt
Sylvia Thorsell
Titel: Hälsoutvecklare. Arbetsplats: Nyköpings kommun.
Lön: 27 400 kronor i månaden.
Ålder: 49 år.
Familj: Sambo, tre vuxna barn.
Bakgrund: Har jobbat som mentalskötare i 23 år, omskolade sig 1997 och gick en utbildning i aktivt hälsoarbete på Bosöns idrottsfolkhögskola samt handledning i hälso­arbete på Uppsala universitet.
Fritid: Ser gärna på film, helst psykologiska thrillers, gillar att vara i sommarstugan och att promenera och samtidigt lyssna på ljudböcker.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum