×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här är det bäst att få kräksjuka

2011-02-11, Tidningenvision.se

Det kan svida rejält i plånboken för den som får kräksjuka och är landstingsanställd i Västerbotten eller Västernorrland. Men den som jobbar i Region Skåne eller i Landstinget Sörmland förlorar inte något alls.

Landstingen har helt olika regler för hur mycket lön anställda får om de drabbas av kräksjukan. Det visar en kartläggning som SKTF-tidningen har gjort.

I Landstinget Västernorrland måste personalen själva stå för karensdagen och får därefter vanlig sjuklön.

I Region Skåne slipper man karensdagen och får full lön under de dagar då man är sjuk och under de 48 timmar man fortfarande är smittsam, förutsatt att man blivit sjuk på jobbet.

Rent formellt går det till så att den anställde stängs av från sin tjänst för att förhindra smittspridning, vilket innebär att man har full lön under tiden man är avstängd.

–Kräksjukan är ett jätteproblem. Vi tycker att det är viktigt att anställda inte kommer hit när de är sjuka eller smittar. Därför har vi valt att stänga av personal, även de som inte jobbar direkt med patienter, säger Klas Dejby, förhandlare på Skånes universitetssjukhus.

Även landstingen i Blekinge, Sörmland, Kalmar, Värmland och Västra Götlandsregionen stänger av och betalar full lön  till personal som blir sjuk.

Personalen i Västernorrland, Stockholm, Jönköping, Halland och Västerbottens landsting får däremot själva stå för karensdagen och får sjuklön under tiden man är borta från jobbet.

–Vi försöker följa de regler som finns. Vi har inte haft så stora problem med kräksjukan, säger Christina Elmros, personalchef i Västerbottens läns landsting.

Några landsting har andra varianter, i till exempel Östergötland får personalen 80 procent av lönen under den första sjukdagen om man smittats av en patient i tjänsten.

Andra landsting låter personalen stå för karensdagen och betalar ut sjuklön under tiden man kräks, men stänger av personalen med lön under de en till två dygn man anses smitta. Några exempel på det är Norrbotten, Dalarna, Västmanland och personal som inte jobbar med patienter i Västra Götaland.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum