×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Dubbelseger för sparkad präst

2011-02-17, Tidningenvision.se

Nej, det går inte att köpa ut en präst med fullmaktsanställning. Det slår Arbetsdomstolen fast efter att SKTF och kyrkoherde Stefan Svensson för andra gången dragit arbetsgivaren inför skranket.

För två år sedan dömdes Tvååkers kyrkliga samfällighet att betala skadestånd och utebliven lön till kyrkoherde Stefan Svensson för att han felaktigt avskedats. Men Stefan Svensson fick inte tillbaka sitt jobb; arbetsgivaren försökte i stället köpa ut honom med stöd av en paragraf i anställningsskyddslagen, Las, och SKTF stämde samfälligheten på nytt.

SKTF hävdade att reglerna i anställningsskyddslagen inte gick att tillämpa eftersom Stefan Svensson har en så kallad fullmaktsanställning, en särskild anställningsform som innebär att den anställde bara kan skiljas från sin tjänst om han begått brott, övergett kyrkans lära eller mist sin arbetsförmåga. Genom att försöka köpa ut honom avskedade arbetsgivaren Stefan Svensson på nytt, menade SKTF.

Arbetsdomstolen ger SKTF rätt. I domen konstateras att Las regler inte kan tillämpas när någon är anställd med fullmakt och att Stefan Svensson därför fortfarande är anställd hos Tvååkers kyrkliga samfällighet. Det innebär att arbetsgivaren ska fortsätta betala ut lön till Stefan Svensson. Däremot är det inte säkert att han får återgå till att vara kyrkoherde i samfälligheten. Arbetsdomstolen hänsvisar till en tidigare dom där man kom fram till att en fullmaktsanställning inte medför att man har rätt till arbetsuppgifterna, utan att anställningsskyddet ytterst innebär en lönegaranti.

– Han har sin anställning kvar men vi vet inte hur arbetsgivaren kommer att agera när det gäller arbetsuppgifterna, säger SKTFs förbundsjurist Daniel Falk.

Enligt domen ska samfälligheten också betala den lön Stefan Svensson inte fått för tiden mars 2009 till oktober 2010, samt ett skadestånd på 100 000 kronor för kollektivavtalsbrott. Arbetsgivaren döms också att betala SKTFs rättegångskostnader.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum