×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chans till 38 dagars semester

2011-02-11, Tidningenvision.se

Ett nytt avtal i Uddevalla kommun ger alla SKTF-medlemmar chansen att byta sitt semesterdags­tillägg mot flera lediga dagar. Snart kan de som vill få upp till 38 dagars semester.

SKTF i Uddevalla har jobbat i två år för att få till avtalet där medlemmarna kan byta pengarna i semesterdagstillägget mot fler semesterdagar.

Pengarna motsvarar egentligen mellan tre och fyra extra dagar per år men SKTF har krävt fem dagar för medlemmar under 40 år och sex dagar för de äldre. Till slut har nu arbetsgivaren gått med på avtalet som väntas bli klart i nästa vecka.

Eftersom medlemmar som jobbar i kommuner och är över 50 år har 32 dagars semester innebär bytet 38 dagars semester.

SKTFs avdelnings ordförande Ann-Britt Klemensson säger att trycket från medlemmarna varit hårt och att många nu är ivriga att byta till sig längre semester.

–I går ringde telefonen ett antal gånger. Det var medlemmar som undrade hur de ska göra och var de ska skriva på någonstans, säger hon.

Bytet av pengarna mot extra semesterdagar går till så att den anställde skriver en individuell överenskommelse med arbetsgivaren som gäller ett år i taget. De som gör bytet har inte rätt att spara någon semester över huvud taget till kommande år. Den som inte gör av med alla dagar måste ta ut dem i lön i stället.

–Det är ju ingen mening med att byta till sig flera dagar bara för att spara dem, tanken är ju att man ska ta mer ledigt, säger Ann-Britt Klemensson.

Sedan tidigare har flera kommuner infört möjligheten att byta pengar mot flera semesterdagar, ofta på initiativ av SKTF. Men sedan ett par år rekommenderar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommunerna att inte införa möjligheten.

Det har lett till att många SKTF-avdelningar fått nej. SKL:s jurister anser att bytet bryter mot semesterlagen men SKTF anser tvärtemot att bytet är fullt lagligt. Uddevallas förhandlingschef Eric Hietala är säker på sin sak.

–Vi har kommit överens med facket om att det här är i överensstämmelse med semesterlagen, punkt. Vi är inte alls bekymrade över SKL:s varningsklockor, säger Eric Hietala.

Avtalet kommer att gälla enbart SKTFs medlemmar. De som inte är med i facket får inte göra bytet. Nu kommer även övriga fackliga organisationer att få erbjudanden att teckna liknande avtal.

Vad har kommunen att vinna på det här avtalet?

–Vi vill profilera oss som en attraktiv arbetsgivare, vi ser också en folkhälsoaspekt. Får man några extra lediga dagar orkar man bättre.

Kan det löna sig ekonomisk för kommunen?

–Om det sporrar många att verkligen ta ut sin semester ökar inte semesterlöneskulden, det skulle vara en positiv sidoeffekt, säger Eric Hietala.

Ann-Britt Klemensson kommer själv att byta sitt semesterdagstillägg mot extra semesterdagar.

–Ja, det ska bli helt underbart. Jag tillhör inte dem som lägger semesterdagar på hög. I år tog jag ut min sista semesterdag dag före julafton. Då tänkte jag faktiskt på hur skönt det hade varit med några dagar till, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum