×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Mer än bara bandy i vinnarkommunen

2011-12-13, Tidningenvision.se

Bollnäs har genom åren mest förknippats med bandy för många. Men nu borde kulturen vara ett minst lika känt begrepp. Bollnäs har utsetts till Årets kulturkommun 2012.

Fakta

Malmö (2011), Karlstad (2010), Karlskoga (2009), Göteborg (2008), Luleå (2007).

Fredag. Alltså lunchkonsert. Mellan munsbitarna med broccolisoppa och ädelost gungar fötter, nickar huvuden och rycker bröstkorgar med i takten till musiken. Ibland står kulturskoleelever, gymnasieesteter eller kända artister för lunchunderhållningen på fredagarna i Bollnäs Kulturkvarter. I dag är det Husbandet som spelar kubanska rytmer.

– Det finns risk att det sprätter i benen på er va? Jag lovar, borden håller att dansa på. Gun har provat, försäkrar trumpetaren i bandet, Thomas Sköldborn, och blinkar med ena ögat.

Ingen av lunchgästerna tar hans inbjudan på allvar, så de skrattar bara. Det gör även Gun.

Gun, som heter Hedlund i efternamn, är kulturchef i Bollnäs kommun och faktiskt extra glad. Hon har nämligen fått veta, i hemlighet, före alla andra, att Bollnäs i konkurrens med tio andra nominerade kommuner ska utses till 2012 års kulturkommun av Vision.

– Jag är förstås jätteglad och överraskad för utmärkelsen. Den är den finaste en kommun kan få. Framför allt är det en credit till alla medarbetare att deras arbete nu syns i hela landet, säger hon.

I Vision-juryns motivering står bland annat: "Tvärtemot vad som skulle förväntas i en tid av kommunala sparbeting satsar kommunen på ett helt kulturkvarter / … / (och) ett rikt kulturliv till kommuninvånarnas bästa. I Bollnäs är kulturen fredad och prioriterad."

Kulturkvarterets första frö såddes i Folkets hus som byggdes mitt i Bollnäs centrum, alldeles vid järnvägsstationen, i slutet av 1950-talet. Under 80-talet byggdes den bakomliggande Kulturskolan ihop med Folkets hus, och på 90-talet invigdes det nya solfjäderformade biblioteket som en utbyggnad. Samma årtionde omvandlades det gamla biologiska museet tvärs över parken till konsthall och museum.

Gun Hedlund har jobbat som kulturchef i Bollnäs sedan 2007.

– Man kan väl säga att jag har fått alla verksamheterna här som tidigare var isolerade öar att mötas och jobba tillsammans.

Nu finns här också ett mediecentrum och i höstas öppnade en fritidsgård "mitt i smeten". I parken utanför hoppas man kunna ha en utescen från och med i sommar.

– Det är fantastiskt och unikt att vi kan samla all kultur i det här kvarteret, säger Gun Hedlund medan hon visar runt i lokalerna där dessutom hela kommunens kulturenhet har sina kontor.

Även om Kulturkvarterets många olika evenemang alltid lockar mycket folk, så är det ganska glest i kvarteret denna fredag mitt på dagen. Men lunchkonserten är nästan fullsatt, precis som den blir varje fredag. Och inne i ett rum i Kulturskoledelen avlöser den ena sångeleven den andra.

– Fram på eftermiddagarna och kvällarna kommer också cirka hundra ungdomar till fritidsgården för att plugga, spela tv-spel, biljard och innebandy, ordna disco eller bara umgås.

Bollnäs har fått utmärkelser i kulturgenren förr. Lärarförbundet utnämnde Bollnäs till Årets musik- och kulturskolekommun 2011. Och 2005 prisades kulturskolan i Bollnäs av Svenska musikrådet som Årets musik- och kulturskola.

– Det är ingen slump. Vi har verkligen satsat på kultur, säger Ingrid Hammarberg (Fp), ordförande i kulturutskottet, som har flera argument till det samtidigt som trenden bland många andra kommuner är att skära ner på kulturen.

– Min uppfattning är att det i besparingstider är ännu viktigare att satsa på kulturen, främst för barn och ungdomar, eftersom många av dem har behov av samhällsinsatser. Så varje satsad krona till kultur och föreningsliv är en investering i barn och ungdomar. Dessutom, fortsätter hon, om vi vill ha en stark tillväxt måste vi satsa på infrastrukturen, och kulturen är en del av den. För kultur kan vara ytterst avgörande för om man vill leva och bo i kommunen.

Bollnäs är numera etta på kultur i Sverige. Bollnäs ligger i skrivande stund tvåa i bandyns elitserie. Är det hård konkurrens?

– Inte alls. Bandy och kultur kompletterar i stället varandra, för alla kan ju inte ha samma intressen. Däremot har kulturen lyfts fram mer nu, så nu syns också den på kartan, säger Gun Hedlund.

På måndagen den 12 december tog hon emot utmärkelsen Årets kulturkommun 2012. Priset delades ut i Malmö, som var förra årets vinnare.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum