×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Medlem slipper betala 46 000 till a-kassan

2011-12-07, Tidningenvision.se

Efter fem år fick Visionsmedlemmen Predrag Djurachkovitch äntligen rätt. En principiellt viktig dom gör att han slipper betala tillbaka 46 000 kronor till a-kassan.

I december 2006 blev Predrag Djurachkovitch uppsagd på grund av arbetsbrist från kooperativet han jobbat på i fyra år. Under de åtta månader han gick arbetslös fick han ut ersättning från SKTFs a-kassa.

Men uppsägningen hade inte gått rätt till och efter en process mot arbetsgivaren fick han med fackets hjälp ett skadestånd på 90 800 kronor. I uppgörelsen med arbetsgivaren stod att summan motsvarade fyra månaders lön.  

Efter några månader fick Predrag Djurachkovitch ett brev från SKTFs a-kassa som krävde tillbaka 46 240 kronor, vilket motsvarar a-kasseersättning för just fyra månader.

Enligt en paragraf som infördes 2006 är a-kassan är nämligen skyldig att kräva tillbaka pengar om medlemmen vid ett senare tillfälle får ut pengar som kan betraktas som lön eller ekonomisk skadestånd som motsvarar lön.

Däremot får a-kassan inte kräva tillbaka ersättning om den drabbade får pengar för sveda och värk, så kallat ideellt skadestånd.

Visions jurist Åsa Tillberg överklagade a-kassans beslut och hävdade att pengarna inte är lön utan en så kallad ”allt-i-ett-ersättning” där det inte går att särskilja vad pengarna är ersättning för. Därefter har facket fått rätt både i förvaltningsrätten och kammarrätten.

Nu har även Högsta förvaltningsdomstolen fällt sitt avgörande. I sitt yrkande hävdade a-kassan att det är medlemmen som ska bevisa att ersättningen han fått inte är lön eller ekonomiskt skadestånd. Men även Högsta förvaltningsdomstolen går på Visions linje och konstaterar att bevisbördan alltid ligger på a-kassan.

Domstolen konstaterar också att a-kassan i fallet med Predrag Djurachkovitch inte kan bevisa att pengarna han fått kan räknas som lön. Därmed får a-kassan inte kräva tillbaka pengarna.

Åsa Tillberg säger att domen är vägledande och mycket viktig för hela systemet där fack och arbetsgivare ska kunna komma överens i tvister genom ekonomiska uppgörelser utan att behöva gå till domstol hela tiden.

–Domen är väldigt klar och tydlig, den visar att bevisbördan ligger på a-kassan. Nu kan våra ombudsmän även i fortsättningen förhandla fram överenskommelser för våra medlemmar utan att de behöver vara oroliga för att tvingas betala tillbaka pengar till a-kassan, säger Åsa Tillberg.
 
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum