×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Med full koll på tandtroll

2011-12-02, Tidningenvision.se

Barn i socialt utsatta områden har mer hål i tänderna än andra. Nu kallas alla ettåringar i Stockholm till tandläkaren. Tidningen Vision var med när Elvin gjorde sitt första besök.

Fakta

I Rosengård i Malmö ledde ett projekt där man kallade tvååringar till tandläkaren till att antalet hål i tänderna minskade med 30 procent. Nu har fyra folktandvårdskliniker i socialt utsatta områden i Malmö och en i Landskrona infört att man kallar barn redan vid 7 månaders ålder.

Vivalla i Örebro är ett annat exempel där folktandvården satsat på att förbättra tandhälsan hos barn i invandrartäta områden, bland annat genom att kalla barn från åtta månaders ålder.

Källor: Socialstyrelsen, Stop Caries Stockholm, Region Skåne

Elvin ser ut att trivas. Han skrattar gott där han sitter i sin pappa Sead Redzics knä, spanar nyfiket på allt som händer runt omkring, och blir lite motvillig först när han måste gapa.

– Sex små tänder. Det här ser perfekt ut. Är det pappa som borstar bort tandtrollen, säger tandhygienisten Mari-Anne Henningsohn när hon till slut fått göra en snabb undersökning.

Elvin är en av flera tusen ettåringar som deltar i forskningsprojektet "Stop Caries Stockholm". Målet är att förbättra tandhälsan hos små barn, framför allt i områden där barnen har sämre tänder.

Bakgrunden är att tandhälsan hos barn i Stockholm är ojämlik. I de socialt utsatta områden där karies är vanligast är andelen sjuåringar med hål i tänderna dubbelt så många som i de mer välbeställda områdena.

– Det är ganska stora skillnader. Där man har sämre socioekonomi är det betydligt högre andel barn som har karies, säger Margaret Grindefjord, klinikchef för den specialiserade barntandvården och projektledare för Stop Caries Stockholm.

Varför?

– En faktor är att många familjer har en kulturell bakgrund där man inte har med sig kunskapen från början. Sedan har man andra kost- och munhygienvanor. Och så finns kopplingen till ekonomi och utbildning. Om familjen har sämre levnadsförhållanden är det svårt för dem att prioritera munhälsan, säger hon.

En viktig del i projektet är att försöka påverka föräldrar att sköta barnens tänder redan i tidig ålder.

Varför är det viktigt att inte få hål i mjölktänderna?

– Framför allt för att det gör förskräckligt ont för barnen att få tandvärk. En kindtand på en treåring har väldigt stora rötter och det är ingen enkel match att ta bort den. Sedan kan det också påverka hur de nya tänderna kommer fram. Tandutvecklingen blir annorlunda, säger Margaret Grindefjord

Normalt sett kallas barn första gången till tandläkaren när de fyllt tre år. Den metod som prövas i projektet är att börja tidigare: Totalt cirka 4 300 ettåringar deltar och ska sedan följas upp både när de fyllt två år och tre år.

Ungefär 70 anställda på 23 kliniker engagerade i projektet. I Högdalen är det tandhygienisten Mari-Anne Henningsohn och tandsköterskan Rebecca Andersson. Med Elvin inberäknad har man i år hunnit undersöka 127 av 200 ettåringar i området.

– Det har gått väldigt bra. Nästan alla vill vara med, och nästan alla har kommit när vi har kallat dem, säger Rebecca Andersson.

Samtidigt som Mari-Anne Henningsohn undersöker Elvin och ställer frågor till Sead Redzic skriver Rebecca Andersson i journalen. De följer en given mall där föräldern först tillfrågas om de vill vara med i projektet, sedan får svara på en rad frågor om bland annat inkomst, utbildning, hemspråk och vad barnet dricker och äter, samt ges information om hur ettåringens tänder ska skötas.

– Vi har skaffat små tandborstar. Men han springer mest omkring och leker med dem. Och tandkrämen sväljer han. Men jag ska börja borsta varje dag nu, säger Sead Redzic som inte tvekade att vara med i forskningsprojektet.

– Man förstår att de vill undersöka när så många barn har karies, säger han.

Efter tio minuter är Sead Redzic och Elvin klara, får tandborste, tandkräm, en bok om tandvård och ger sig av.

– Han hade bra koll. Men vi har också haft mammor här som är stolta över hur duktiga barnen är att äta godis, säger Mari-Anne Henningsohn som ger alla rådet att börja med tandborstningen så fort den första tanden dyker upp.

– Dels för att hålla rent, dels för att barnen ska vänja sig.

Elvin och hans jämnåriga kommer att följas upp med årliga besök. Rebecca Andersson sköter kallelserna och uppdaterar listor i takt med att familjer flyttar till eller ifrån Högdalen. Mycket av arbetet görs i tidsluckor som uppstår när andra patienter uteblir.

– Jag började arbeta här i januari och blev tillfrågad om att vara med och ta hand om projektet. Dels tycker jag att det är ett bra sätt att lära sig att möta barn, dels är det roligt med pappersarbetet, säger hon.

Hittills är det ganska få av de undersökta ettåringarna som haft hål i tänderna. Nästa år kommer de tillbaka för en ny undersökning.

– Förhoppningsvis hittar vi inte så många barn med karies. Ingen förälder vill ju att deras barn ska ha tandvärk, säger Mari-Anne Henningsohn.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum