×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Färre jobb på bibliotek

2011-12-06, Tidningenvision.se

Nedläggningen av filialer fortsätter. I fjol minskade antalet anställda på folkbiblioteken med drygt 200 personer.

Om utvecklingen mot allt färre bibliotek fortsätter kommer det om tio år finnas folkbibliotek på cirka 1 000 adresser i Sverige, att jämföra med drygt 1 500 i mitten av 1990-talet. Det visar Kungliga bibliotekets rapport Bibliotek 2010.
 
Förra året lades 46 filialer ned och två bokbussar slutade rulla. Dessutom slogs flera filialer samman med skolbibliotek och fyra sjukhusbibliotek stängdes. Även personalminskningarna följer samma mönster som tidigare: Antalet bibliotekarier ökade något samtidigt som kommunerna drog ned på biblioteksassistenter, kanslister, chaufförer och bokuppsättare. Totalt hade biblioteken 5478 anställda i fjol vilket är 200 personer färre än 2009.
 
Till följd av filialnedläggningarna minskade också utlåningen något, både när det gäller böcker och AV-medier som musik, dataprogram och ljudböcker. Undantaget är e-böcker där utlåningen i fjol ökade med 68 procent.
 
Samtidigt visar statistiken att biblioteken hade i stort sett lika många besökare som tidigare. Samma sak gäller antalet aktiva låntagare. 29 procent av befolkningen gjorde förra året minst ett lån på något bibliotek. Mest flitiga bibliotekskunder finns i Västerbotten och på Gotland där varje invånare i snitt gjorde cirka 10 lån.  
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum