×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi framställdes som hjärtlösa i medierna”

2011-08-18, Tidningenvision.se

”Hej du barnamördare! Är du stolt nu ditt svin?” Hatbreven strömmade in till Hedemoras socialtjänst efter den uppmärksammade dödsmiss­handeln av 4-åriga Michael. – Det är det hemskaste som hänt i mitt yrkesliv, säger Elisabeth Hällbo två decennier senare.

Sin allra sista natt tillbringade Michael bunden vid ett träd. Den 29 juni 1990 sparkades han ihjäl av sin tyske styvfar. Trots flera anmälningar om att föräldrarna misshandlade pojken hade socialtjänsten i Hedemora inte gjort någon omedelbar utredning.

Händelsen, som blev känd som ”Fallet Michael”, är ett av de mest omskrivna barnavårdsfallen i Sverige och ledde till skärpt lagstiftning.

När den hemska historien rullades upp jobbade Elisabeth Hällbo som socialsekreterare i Hedemora. Hon var inte direkt kopplad till fallet, men hade sitt rum vägg i vägg med de kolleger som senare polisanmäldes. Hon minns deras ångest, oro och samvetskval. Hon minns hur lokal-tv belägrade receptionen och arbetskamraternas berättelser om hur journalister hoppade fram ur rabatterna när de kom hem.

–Själva händelsen är otroligt tragisk, det som inte får hända hände. Jag hade själv små barn då och tog väldigt illa vid mig. Det var en oerhört hätsk stämning mot socialen.  I media framställdes vi tjänstemän som hjärtlösa och vi fick hatbrev som var skrivna av människor som inte var helt friska. Det kändes ohyggligt orättvis, säger hon.

Sommaren 1990 begav sig SKTF-tidningens dåvarande reporter och nuvarande chefredaktör Kent Källqvist till Hedemora för att skildra Michael-fallet ur socialarbetarnas perspektiv. Han skrev: ”I bokhandeln, Konsums kassaköer och på lunchrestaurangen är mordet ett dagligt samtalsämne. Det sociala har blivit hin håle på jorden. Men vad man inte pratar om är att socialsekreterarna via facket protesterat mot den budget som gav ramarna för 1990 års verksamhet.”

Han mötte den då 38-åriga Elisabeth Hällbo som i artikeln förklarade att socialtjänsten brustit på grund av för låg bemanning, dålig organisation och bristande rutiner. Nu har hon hunnit fylla 59 och jobbar som skolkurator i kommunen.

–Jag upplevde att vår dåvarande chef – hon som senare blev dömd för tjänstefel – kände sig pressad och stressad i sin roll. Jag var inte riktigt nöjd med ledarskapet. De socialsekreterare som arbetade då var duktiga, men många var nya och hade behövt mer handledning, säger Elisabeth Hällbo när hon blickar tillbaka.

Justitieombudsmannen valde att åtala den kvinnliga chefen för Individ- och familjeavdelningen, och hon dömdes senare till dagsböter. I SKTF-tidningen sade dåvarande JO Gunell Norell Söderblom:

–Visst förstår jag att det kan kännas svårt med minskade anslag och så. Men att ingripa akut när ett barn far illa, det har alla socialbyråer resurser till.

SKTF var kritiskt till åtalet och påpekade att politikerna som fattat de ekonomiska besluten kom undan.

–Nu brännmärker de en tjänsteman som tidigare påpekat att resurserna inte räcker till, menade SKTFs ombudsman Runo Magnusson.

Händelsen blev ett uppvaknande för Hedemora kommun som tilldelade socialtjänsten mer resurser och införde handledning för socialsekreterarna. Men Elisabeth Hällbo bestämde sig för att byta jobb ändå. Tanken hade redan börjat gro tidigare, men skandalen fick henne att ta steget och bli skolkurator.

–När chefen blev dömd insåg jag vilken utsatt position vi har som tjänstemän. Det var jättehemskt att en enskild person kunde bli dömd fastän det kanske handlade om ett systemfel.
 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum