×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ung får tyngst jobb i socialtjänsten

2011-08-19, Tidningenvision.se

Socialsekreterarna med de tyngsta jobben i de mest utsatta områdena har betydligt mindre erfarenhet än sina kolleger i de mer välordnade stadsdelarna. Det visar en undersökning som SKTF-tidningen har gjort.

­– Det är naturligtvis inte alls bra. Det blir en svår start på yrkeslivet för de unga socialsekreterarna som kastas in i en arbetssituation som de inte har redskap att behärska, säger Pia Tham, forskare på Socialhögskolan i Stockholm, vars doktorsavhandling bland annat handlade om varför så många socialsekreterare slutar eller allvarligt överväger att göra det.

Att utreda barns och ungas situation är ett av de mest krävande jobben inom socialtjänsten. Det är de flesta överens om. Arbetsuppgifterna är ansvarsfulla och komplexa med svåra bedömningar och beslut som kan innebära allvarliga ingripanden i barn och familjers liv.

SKTF-tidningens kartläggning visar tydligt att det tuffaste jobbet i de hårdast belastade stadsdelarna utförs av de yngsta och minst erfarna socialsekreterarna.

På Östermalm och Norrmalm – de två stadsdelar i Stockholm med lägsta andel personer med försörjningsstöd – har noll respektive två socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården tagit sin socionomexamen under de senaste fem åren. I huvudstadens socialt mest utsatta stadsdelar – Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta – har elva respektive sex socialsekreterare lämnat socialhögskolan under samma period.

Och mönstret är detsamma i Göteborg. I Centrum, stadsdelen med lägst andel personer med försörjningsstöd, har ingen av socialsekreterarna som arbetar med barn och unga mindre än fem års erfarenhet efter examen. I den hårt belastade stadsdelen Angered har fler än hälften av socialsekreterarna, 20 av 39, mindre än fem års erfarenhet av socialt arbete.

– I områden med stora behov av insatser finns de minst erfarna socialsekreterarna. Man kan inte per automatik hävda att en nyutexaminerad person inte gör ett bra jobb. Men förutsättningarna att utföra ett bra arbete finns inte i dessa stadsdelar, säger Pia Tham.

”Här borde egentligen de mest erfarna socialsekreterarna jobba”
Att de utsatta stadsdelarna generellt har personal med mindre erfarenhet än de mer privilegierade områdena låter paradoxalt. Än mer anmärkningsvärt är att de senast anställda på ett social­kontor ofta har de arbetsuppgifter som betraktas som allra svårast.

– I början jobbar man ofta med utredningar som anses som det mest krävande jobbet med myndighetsutövning och hård tidspress. Därefter går många socialsekreterare vidare till olika typer av projekt där man slipper det yttersta ansvaret, säger Pia Tham.

Risken är uppenbar att de nyanställda kastar in handduken. I Pia Thams avhandling framgick bland annat att varannan socialsekreterare med utredningsansvar inom barnavården hade allvarliga planer på att söka sig ett annat jobb.

En medveten strategi för att ta emot de nybakade socionomerna är nödvändig för att vända utvecklingen, enligt Pia Tham. Med ett finmaskigt nät av introduktionskurser, mentorer, vidareutbildningar och lagom svåra ärenden bäddar man för en bra start.

– Om man inte tar emot de nya socialsekreterarna på ett bra sätt blir det som en ond cirkel som är förödande både för den enskilde och för personalgruppen.
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum