×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stadshuset i Kiruna måste rivas

2011-08-15, Tidningenvision.se

Trots protester kommer stadshuset i Kiruna att rivas. Tekniska experter bedömer att det välkända och omtyckta huset inte kan flyttas.

Fakta

2008 nominerade Kalle Stålnacke Kiruna stadshus till SKTF-tidningens tävling Sveriges bästa kommunhus. Tråkigt men oundvikligt, säger han om rivningen.

Vackert, lättarbetat och oslagbart. Det var några av de ord som Kalle Stålnacke använde när han beskrev varför Kiruna stadshus var bäst i landet.

Stadshuset byggdes i början av 1960-talet efter ritningar av arkitekten Arthur Schmalensee. Hans vision var att skapa en mötesplats, ett vardagsrum dit kommunens medborgare var välkomna.

Huset med det stora klocktornet blev snabbt uppmärksammat som ett ovanligt lyckat kommunhus. 1964 fick arkitekten Kasper Salinpriset för Sveriges vackraste offentliga byggnad.

För utsmyckningen stod lokala konstnärer. Det anslående klocktornet, som är ett konstverk i sig med sin 23 klockor, skapades av Bror Marklund.

I dag är stadshuset en av Sveriges mest kända byggnader. Riksbekant blev det i samband med strejken 1969, då gruvarbetare samlades till stormöten i den storslagna entréhallen.

– Det är klart att det är tråkigt att det måste rivas, huset är perfekt både invändig och utvändigt, men utvecklingen går inte att stoppa. Man kan bara hoppas att det nya stadshuset liknar det gamla med öppna lokaler och en stor och välkomnande foajé, säger Kalle Stålnacke.
 

– Ambitionen har varit att flytta huset, men utredningar som gjorts visar att det inte är realistiskt, säger biträdande kommunchef Mats Dahlberg.

Malmbrytningen runt Kiruna gör att stadshuset ligger i farozonen och diskussionen om en eventuell flyttning har pågått under flera år. Tekniska experter som kommunen anlitat har dock kommit fram till att det är ett ytterst komplicerat företag.

Huset, som är ett av landets mest välkända stadshus, mäter 49x49 meter. Att flytta en sådan huskropp genom befintlig och sluttande terräng bedöms som alltför svårt.
– Man skulle behöva riva ett antal kvarter där det även ligger ett antal kulturhus. Dessutom finns inte ett försäkringsbolag i världen som vill försäkra en sådan flytt, konstaterar Mats Dahlberg.

Att plocka ner huset bit för bit och sätta ihop det på en ny plats bedöms inte heller som realistiskt. Så trots protester, bland annat från arkitekter runt om i landet, talar allt för att ett av landets mest kända kommunhus har gjort sitt.

Planen är att ett nytt stadshus ska stå klart 2016. Enligt ett avtal med LKAB ska företaget bygga ett nytt stadshus på en plats som kommunen väljer.

Hur det nya huset ska se ut är inte klart. Klart är dock att det karaktäristiska klocktornet och även inventarier kommer att tas tillvara från det gamla huset.
 
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum