×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

SKTFares a-kassa prövas i högsta instans

2011-08-09, Tidningenvision.se

Får a-kassan kräva tillbaka ersättning från medlemmar som fått pengar av arbetsgivaren i lokala uppgörelser? En SKTF-medlem krävs på 46 000 kronor och nu ska saken avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen.

När SKTFaren Predrag Djurachkovitch blev uppsagd från jobbet gick han arbetslös i åtta och en halv månad och fick ersättning från a-kassan. Men uppsägningen visade sig vara felaktig och med hjälp av SKTF fick Predrag Djurachkovitch till en uppgörelse som innebar att arbetsgivaren gav honom 90 800 kronor. I uppgörelsen med arbetsgivaren stod att pengarna motsvarade fyra månaders lön.

Några månader efter uppgörelsen fick Predrag Djurachkovitch ett krav från SKTFs a-kassa att betala tillbaka 46 240 kronor av pengarna han fått från a-kassan vilket motsvarar ersättning för just fyra månader. A-kassan ansåg att Predrag Djurachkovitch aldrig skulle ha fått ersättningen eftersom han fick pengar från arbetsgivaren.

Enligt lagen måste a-kassan kräva tillbaka ersättning om den anställda fått pengar som kan betraktas som lön eller ekonomisk skadestånd som kan likställas med lön.

Predrag Djurachkovitch hamnade alltså i en situation där han får hjälp av SKTFs jurister för att slippa betala tillbaka pengar till SKTFs a-kassa.

Både länsrätten och kammarrätten har tidigare kommit fram till att Predrag Djurachkovitch inte behöver betala tillbaka eftersom a-kassan inte har kunna bevisa att pengarna han fått kan betraktas som lön. Domstolarna har istället gått på SKTFs linje att pengarna är en så kallad ”allt-i-ett-ersättning” där det inte går att fastställa om pengarna är ersättning för lön eller sveda och värk.

Efter ytterligare ett överklagande från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som driver ärendet för SKTFs a-kassas räkning, ska nu Högsta förvaltningsdomstolen avgöra om a-kassan ska få kräva tillbaka pengarna.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum