×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nazistspråk i Umeå kommuns utbildning

2011-08-12, Tidningenvision.se

Ett nazistiskt slagord och en rasistisk symbol. Det användes för att uppmuntra kursdeltagare som utbildar sig till städare i Umeå kommuns regi.

Kommunala Viva resurs i Umeå utbildar och sätter personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i arbete. I ett kompendium till dem som utbildar sig till lokalvårdare avslutar man med orden ”Frihet genom arbete”. Det är en direkt översättning av tyskans ”Arbeit mach frei”, som nazisterna hade på en skylt ovanför ingången till koncentrationslägret Auschwitz.

-Jag tycker det är obehagligt, säger en kursdeltagare till Västerbottens-Kuriren.

I anslutning till slagordet på sista sidan finns ett kelterkors, en symbol som bland annat används av Ku Klux Klan.
I kompendiet finns även riktlinjer för hur kursdeltagarna bör uppföra sig. Det står bland annat ”var öppen, kysk, avhållsam och medmänsklig” och ”var lydig, pigg och arbetsvillig”.

Tarja Korva, som är arbetsledare för Viva resurs lokalvård, säger till tidningen att hon inte känt till vad som stått i manualerna och att alla exemplar nu förstörts. Deltagarna har också fått en ursäkt.

Även Hans Lindberg (S), ordförande i gymnasienämnden, framför att hela Umeå kommun tar avstånd från dokumentet.
-Vi tar starkt avstånd från innehållet och alla kopplingar till nazism och rasism, säger han till VK.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum