×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fallskärmsavtal ogillas av SKTF

2011-08-01, Tidningenvision.se

Chefer i Värmdö kommun har skrivit på avtal som ger dem miljoner i avgångsvederlag. Men SKTF anser att avtalen bryter mot lagar.

För cirka ett år sedan tillsattes Stellan Folkesson som kommundirektör i Värmdö kommun. Sedan dess har han drivit igenom en hel del organisationsförändringar. I samband med det har åtta toppchefer fått rejäla lönepåslag och skrivit under fallskärmsavtal på mellan 1,4 och 1,8 miljoner kronor. Enligt Stellan Folkesson är det en kompensation för att cheferna har gått med på tidsbegränsade anställningar på tre till fyra år.

– I moderna organisationer ska man hela tiden ifrågasätta ledarskapet med jämna mellanrum. Så syftet med tidsbegränsade anställningar är att vi vart tredje eller vart fjärde år sätter oss ner och diskuterar om ledarskapet fungerar, säger Stellan Folkesson.

Om varken ledarskapet eller eventuella omplaceringar fungerar blir cheferna uppsagda och fallskärmarna löser ut.

Inger Hasselberg, styrelseledamot i SKTF Värmdö, är kritisk till att kommunen har frångått både lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen, MBL.

– MBL säger att facken ska få vara med och diskutera vid stora förändringar. Det är en viktig markering gentemot våra medlemmar, som också berörs av deras chefers nya avtal. De påverkar både arbetsmiljön och klimatet i kommunen.

Men enligt Stellan Folkesson har organisationsförändringen faktiskt förhandlats.

– Däremot ser de enskilda avtalen inte likadana ut, utan de är uppgörelser mellan mig och cheferna, säger han.

Det håller inte Inger Hasselberg med om.

– Anställningar inom en kommun är ju offentliga. Det ligger i skattebetalarnas och medarbetarnas intressen att känna till avtalen.

Inger Hasselberg ifrågasätter också hur fallskärmarna ska finansieras om de löses ut.

– De pengarna har vi inte sett i någon budget, säger hon.

Stellan Folkesson menar dock att riskerna är små.

– För det första är uppsägningar av chefer ingen massföreteelse, utan det är undantagsfall. Dessutom, om kommunen har kvar en 50-årig chef tills denna blir 65, trots att han eller hon inte fungerar som chef, så är det en prislapp på det också.

Inger Hasselberg hoppas få till nya förhandlingar efter sommaren.

– Vi skulle kunna kräva kommunen på skadestånd för brott mot MBL, men vi ska försöka diskutera saken först.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum