×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Få kommuner vill snoka på Facebook

2011-08-17, Tidningenvision.se

Socialstyrelsen ger klattecken för socialtjänsten att granska klienter på sociala medier. Men intresset i kommunerna är svalt.

Socialtjänsten kan använda all tillgänglig information i sin handläggning. Och då spelar det ingen roll om informationen finns på Facebook eller på något annat ställe. Det anser Socialstyrelsens etikråd som granskat om det är lämpligt att socialtjänsten söker uppgifter om klienter i sociala medier.

Genom att titta på klienternas facebooksidor kan handläggare få reda på om de talat sanning, till exempel om personer som sökt bidrag jobbar trots att de uppgett att de är arbetslösa. Bakgrunden till att etikrådet tog upp frågan var att en socionomstudent under sin praktik reagerade på att en handläggare kollade sina klienter på Facebook.

Men alla kommuner är inte positiva till metoden. När SKTF-tidningen gör en rundringning till större och mindre kommuner visar det sig att de flesta inte ens diskuterat frågan. Och de som gjort det är negativa.

I Nynäshamn använder fältarbetarna sociala medier för att hålla kontakt med ungdomar, men socialtjänsten har inga planer på att kolla bidragstagare på Facebook.

–Mina handläggare har inte tid med att hålla på med sådana kontroller, säger IFO-chefen Yvonne Kokkola, som tycker att det bedömnings- och utredningsinstrument socialtjänsten i Nynäshamn använder är fullt tillräckligt.

–Jag tror att man får bättre koll på vad folk gör och inte gör genom att ha riktig kontakt. Vi träffar klienterna och har inte så mycket förenklad handläggning. Högskoleutbildad personal kan använda sin tid bättre än att sitta och spionera på folk på Facebook, säger Yvonne Kokkola.

På Gotland har socialtjänsten beslutat att avstå från facebook-kontroller.

–Om det ska ha något värde måste vi gå in och kolla varenda person som är aktuell hos oss. Arbetsledningen tillåter det inte, och vi har inte heller något intresse av att göra det, säger Britt Lohrén på försörjningsenheten i Visby. 
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum