×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chefer sätter krokben för vidareutbildning

2011-08-18, Tidningenvision.se

Ett antal läkarsekreterare Östergötland skulle få vidareutbilda sig till vård­administratörer. Men verksamhetschefer och vårdenhetschefer har satt stopp för många av de pluggsugna läkarsekreterarna.

Beslutet om att låta läkarsekreterare vidareutbilda sig till vård­administratörer togs av landstingsledningen våren 2008. Tanken var att frigöra chefer och vårdpersonal från administrativa arbetsuppgifter.

Det var inte bestämt hur många av de cirka 800 läkarsekreterarna som skulle erbjudas utbildning – men facket hoppades på ett stort antal. Nu visar det sig att bara cirka 150 stycken har gått utbildningen.

Det är alldeles för få, menar Bibbi Hallin, huvudskyddsombud i Östergötlands landstingsavdelning och ledamot i SKTFs nationella läkarsekreterarnätverk.

–Även om landstingsledningen gärna ser fler vårdadministratörer är det verksamheternas chefer som har beslutanderätt om vilka som ska få vidareutbilda sig. Och deras bedömning är godtycklig, eftersom de olika cheferna har analyserat behoven på olika sätt. Det blir inte likvärdigt inom landstinget.

Bibbi Hallin tror att vissa chefer inte vill lämna ifrån sig de administrativa uppgifterna, och därför inte ser behovet av vårdadministratörer.

Att vidareutbilda läkarsekreterare till vårdadministratörer handlar inte bara om att avlasta chefs- och vårdpersonal, utan även om att trygga framtiden för läkarsekreterarna, anser Bibbi Hallin, som menar att mycket av skrivarbetet försvunnit sedan journalsystemet Cosmic infördes.

–Så nu gäller det att det också finns andra arbetsuppgifter för oss. Och därför borde det finnas, för dem som vill, möjlighet till vidareutbildning för att vara konkurrenskraftig och hänga med i utvecklingen. För som vårdadministratörer skulle vi kunna göra mer.

Mats Uddin är personaldirektör och ingår i landstingsledningen. Han framhöll tidigare önskemålet om att ”växla över till fler vårdadministratörer”. Men han tycker inte att det är särskilt konstigt att chefer ute i verksamheterna lät så få läkarsekreterare läsa upp sin kompetens.

–Det är ju de cheferna som kan se vilket behov som finns att vidareutbilda personal. Dessutom kommer kurserna att finnas lång tid framöver om behovet ökar, säger han.

Bibbi Hallin tycker dock att det går för långsamt.

–Vi upprepar vår ståndpunkt varje gång vi träffar landstingsledningen. Det är vad vi kan göra.

Hon oroar sig också för att kurserna som hålls inom ramen för Yrkeshögskolans program för vårdadministratörer i Söderköping kommer att stängas ned.

Anledningen är att de flesta som har gått hela det ordinarie programmet på skolan inte har fått jobb som vårdadministratörer, utan som läkarsekretare. Nyligen begärde därför några tidigare studenter att Myndigheten för yrkeshögskolan granskar utbildningen i Söderköping.

Göran Olsson på YH-myndigheten säger dock till SKTF-tidningen att det inte finns några planer på att stoppa utbildningen.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum