×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svårt för kommunerna att hitta ledsagare

2011-04-01, Tidningenvision.se

Kommunerna har stora svårigheter att rekrytera lämpliga ledsagare till personer med funktionsnedsättningar. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har kartlagt kommunernas insatser med ledsagning för personer med funktionsnedsättning. Ledsagning finns både inom LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade och SoL, socialtjänstlagen. Ledsagarna ska bland annat kunna hjälpa brukare att gå på bio, träffa vänner och delta i sportaktiviteter.

Rapporten visar att det är stora skillnader i kommunernas insatser både när det gäller kvalitet, utbud och villkor. Nästan hälften av kommunerna har till exempel begränsningar av ledsagarinsatser enligt socialtjänstlagen, SoL. Den vanligaste begränsningen gäller antalet timmar.

Av de 240 kommuner som svarat på frågorna i rapporten är ledsagningen enligt SoL avgiftsfri i 92 kommuner. Övriga har olika former av avgifter på mellan 230 och 400 kronor i månaden. Inom LSS är all service gratis.

Kommunernas största problem med ledsagarservicen är att hitta personal med rätt kompetens. Eftersom brukarna vill ha ledsagning med kort varsel är det vanligast med timanställd personal.

Kommunerna har svårt att rekrytera män och unga samt personal som vill jobba helger och kvällar. Det är också svårt att hitta personal med kunskaper om psykiska sjukdomar och demenssjukdomar.

Hela rapporten om kommunernas ledsagning finns på Socialstyrelsens webbplats.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum