×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Projektanställda ställs mot nyanställda

2011-04-29, Tidningenvision.se

Vem ska sluta när projektpengarna tar slut? Den projektanställde som arbetat tre år eller en tillsvidareanställd som arbetat ett år? Den frågan brottas Kommunförbundet Norrbotten med.

Under senare år har antalet projekt som Kommunförbundet Norrbotten jobbar med mångdubblats. Vissa projekt bygger på EU-pengar, andra finansieras av svenska myndigheter. Projekttiderna är ofta längre än två år.

2007 ändrades Lagen om anställningsskydd, LAS. Då försvann möjligheten till projektanställningar och ersattes av allmän visstidsanställning. Har man arbetat mer än två år övergår visstidsanställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.
Många av projekten i Norrbotten löper över längre tid än två år, vilket gör att den som arbetar med projektet ska ses som tillsvidareanställd. Men när projektpengarna tar slut tvingas personen som arbetat med projektet att sägas upp med hänvisning till arbetsbrist.
– Då är frågan: Hur gör man med turordningsreglerna för dessa personer? säger Kalle Bergdahl, handläggare och SKTF-ombud på Kommunförbundet Norrbotten.

Just frågan om turordning vid arbetsbrist är problemets kärna. För utöver de personer som arbetar med tillfälliga, externt finansierade, projekt har Kommunförbundet Norrbotten även ett antal tillsvidareanställda som har andra, icke projektbaserade, arbetsuppgifter. Och finns det bland dem någon som har arbetat kortare tid än den projektanställde så är det också den personen som ska sluta om man följer turordningsreglerna.
– Vi skulle vilja få till stånd ett lokalt kollektivavtal som gör att de som arbetar i projekt inte påverkar den ordinarie bemanningen, säger Roger Kempainen, direktör på Kommunförbundet Norrbotten.
Med andra ord: att personer som arbetar med tidsbegränsade projekt inte ska ingå i ordinarie turordningsregler.
Kommunförbundet Norrbotten har diskuterat frågan med en ombudsman från SKTF utan att komma till något svar om vad som är möjligt att göra.

Enligt Roger Kempainen finns det en viss oro på arbetsplatsen för att nyligen anställda i den ordinarie personalgruppen ska tvingas sägas upp för att finansieringen till en projektanställd, som arbetat längre tid, tar slut.

Kommunförbundet Norrbotten är en intresseorganisation för länets kommuner. SKTF har 15 medlemmar på arbetsplatsen. På flera andra platser i landet har kommunförbunden ersatts av regionförbund.
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum