×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lönegolv kan bli tak i landstingen

2011-04-06, Tidningenvision.se

Årets löneförhöjningar ser ut att bli lägre än på flera år. I de flesta landsting får facket kämpa hårt för att nå över minimi­nivån i avtalet.

Fakta

 

År

Utfall

2004

2,9 %

2005

3,6 %

2006

2,7 %

2007

3,9 %

2008

4,7 %

2009

3,9 %

2010

2,4 %

 

–Det är stenhårt. Det är 1,5 procent som gäller, det finns inga mer pengar enligt arbetsgivaren, säger Vivianne Lövgren, SKTF-ordförande i Landstinget Uppsala.

Lönesamtalen pågår för fullt i de flesta landsting. Än så länge är inga nya löner klara för 2011. Men det står redan klart att arbetsgivarna håller hårt i plånboken.

SKTF-tidningen har pejlat läget med de fackligt förtroendevalda som bekräftar att arbetsgivarnas budskap är entydigt: Det är avtalets miniminivå som gäller, det vill säga en genomsnittlig löneökning på 1,5 procent.

För den genomsnittliga läkarsekreteraren, som i dag tjänar 21 400 kronor i månaden, skulle det innebära en löneökning på 321 kronor. I Västerbotten betonar SKTF att medlemmarna ska ha löne­ökningar som åtminstone överstiger inflationen, som ligger kring 2,5 procent.

–Vi har yrkat på ett reallöneskydd. Och att lönerna för våra medlemmar inte ska halka efter andra likvärdiga grupper, säger SKTFs avdelningsordförande Karl-Gustav Forsberg.

Varför är det så svårt i år?

–Ekonomin är väldigt tuff. Landstinget har ett underskott som man ska komma tillrätta med. Förra året minskade antalet anställda, ändå producerades mer sjukvård, säger han.

Är inte det ett bra argument för högre löner?

–Jovisst, om vi var ett företag som sålde Volvobilar. Men för oss i landstinget betyder ju en produktionsökning högre kostnader, säger Karl-Gustav Forsberg.

Dålig ekonomi är ett argument som flera SKTF-företrädare mött i överläggningarna med arbetsgivarna.
I Blekinge, som har ett underskott på 260 miljoner kronor, väntar både sparpaket och personalminskningar. I det läget förväntar sig inte SKTF mer än avtalets ”golvnivå”, det vill säga att lönerna i snitt ska öka med 1,5 procent.

–Det är tråkigt, men vi är inte förvånade, säger Ann Brodén, avdelningsordförande.

Ungefär likadana är ton­gång­arna från Jämtland, Västmanland, Uppsala och Östergötland.

–Arbetsgivaren har varit tydlig med att golvet i avtalet utgör ett tak. Möjligen kan utfallet bli någon millimeter mer någonstans, säger Lotta Dahl, ordförande i Landstinget Östergötland.

Mona Tapper, SKTFs förhandlingschef, är besviken över arbetsgivarnas inställning:

–Det är tråkigt att överläggningarna mellan parterna börjar i den matematiken. Det är ingen överläggning om den börjar och slutar i en procentsiffra. Så ser inte innehållet ut i det avtal som båda parter har kommit överens om, säger hon.

Vad kan då SKTFs företrädare ute i landstingen göra? Att ta hjälp av ombudsmännen på centren och vara väl förberedd med konkreta argument när man möter arbetsgivaren, är några
saker som Mona Tapper nämner.

–Det är ingen tvekan om att det är ett tufft år. Därför måste vi använda oss av den kraft som finns i organisationen.

Är det dags att skrota modellen med en miniminivå i avtalet?

–Nej, löneavtalet ger oss stora möjligheter om det används som det är tänkt. Avtalet fungerar, men inte tillämpningen om arbetsgivaren låser sig vid en siffra, säger Mona Tapper.

De nya lönerna gäller från första april. Tidigare har det dock varit mer regel än undantag att lönesamtalen drar ut på tiden och pengarna kommer först till hösten. Så ser det inte ut att bli i år. Flera av de fackliga företrädare som SKTF-tidningen har talat med har kommit överens med arbetsgivaren att de nya lönerna ska betalas ut på maj- eller juni­lönen. I Blekinge ska det gå snabbare än så, där ska det synas i lönekuvertet redan i april för de flesta medlemmar.
 
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum