×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lidingö vill att anställda ska larma om fusk

2011-04-07, Tidningenvision.se

Lidingö stad skärper kontrollen av fifflare. Inom kort inför kommunen en så kallad ”whistleblower”-funktion, för att personalen anonymt ska kunna anmäla om de ser eller hör något misstänkt.

Lidingö stad går i Göteborgs fotspår, och inrättar alltså en larmcentral där personal ska kunna tipsa om misstankar om mutor och bestickning. Detta för att undvika skandaler likt den stora och uppmärksammade muthärva som avslöjades i Göteborg för ett år sedan.

Såvitt kommunstyrelsens ordförande, Paul Lindquist (M), vet har Lidingö stad hittills klarat sig från korrumperad personal, och han misstänker inte heller att allvarliga fiffel pågår någonstans i kommunens förvaltningar och nämnder.

–Ingen organisation kan garantera till hundra procent att det inte händer. Men vi vill sprida en kultur om att detta inte är okej och skicka en tydlig signal till personalen att de inte ska tveka att höra av sig om de märker något otillbörligt.

Det finns dock en del hinder med inrättandet av ”whistleblower”-funktionen. Eftersom nästan alla handlingar som kommer in till kommunen är offentliga, kan till exempel inte mejlade tips garanteras anonymitet.

–Ett mejl är svårt att låta bli att diarieföra, men vi diarieför inte telefonsamtal, säger Paul Lindquist, som därför menar att det är viktigt med information till de anställda om hur de anmäler ett tips för att vara anonym.

Ett annat problem är att man inte får skapa personregister hur som helst. I Göteborg löser man det genom att enbart ta emot tips som handlar om chefer och högt uppsatta tjänstemän som misstänks för allvarliga oegentligheter.

Men Paul Lindquist hoppas att alla som arbetar inom Lidingö stad, både anställda och förtroendevalda politiker, ska kunna bli anmälda av en ”whistleblower”, om misstanke om brott finns. Exakt hur lösningen ska se ut blir en uppgift för stadsdirektören och förvaltningscheferna.

”Whistleblower”-funktionen är ett tillägg till kommunens befintliga korruptionspolicy, och väntas komma igång i maj.
 
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum