×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inga extrapengar till kommunala feriejobb

2011-04-15, Tidningenvision.se

Förra året fick kommunerna 100 miljoner kronor för att ordna fram flera sommarjobb till unga. I år blir det inga pengar alls trots att efterfrågan på jobb är mycket stor på många håll.

–Det är klart att vi ville ha pengar. Vi ser ju att det finns ett stort behov och intresse från ungdomarna. Det är inte så lätt för dem som är under 18 år att få tag på ett sommarjobb, säger Katarina Johansson Tutturen, projektledare på förnyelseavdelningen i Stockholms stad.

De 100 miljonerna kommunerna fick förra året räckte till 25 000 extra sommarjobb . Att det inte blir några pengar i år förklarar regeringen med att det inte är någon kris i kommunerna i år. Men i storstäderna är det mycket tufft för ungdomar att få ett sommarjobb.

Förra året sökte ungefär 6 000 ungdomar de drygt 4 000 sommarjobben i Stockholms stad. I år var trycket betydligt större. Över 8 800 ungdomar mellan 16 och 18 år konkurrerade om de 3 500 jobben.

–Jag har också fått 300-400 mejl från ungdomar i andra kommuner runt Stockholm som ville söka jobb här, så det har nog varit knepigt att hitta sommarjobb i andra kommuner också, säger Katarina Johansson Tutturen.

Även Stockholms län landsting har haft väldigt många sökande. Till de 700 jobben har det kommit in 15 000 ansökningar.

–Vi hade flera annonser så i genomsnitt har varje person sökt tre jobb. Det betyder att ungefär 5 000 personer har sökt de 700 jobben. Det är ju helt klart att intresset är större än tillgången, säger Lennart Zebühr, personalstrateg på Stockholms läns landsting.

Göteborgs stad har 1 280 sommarjobb. De har nu lottats ut bland de 2 600 ungdomar som sökte.

I Malmö stad tävlar 4 000 ungdomar om de 3 000 sommarjobben som kommunen budgeterat för. Det är långt ifrån klart om kommunen kan ordna fram så många platser. Kommunen betalar ersättningen till ungdomarna men sommarjobben finns även i ideella föreningar och i privata företag.

–Det är tryck på sommarjobb. Men politikerna i Malmö satsar mycket på att vi ska få ut så många som möjligt, säger Bengt-Ivar Thomasson, praktiksamordnare i Malmö stad.

Han hade också gärna tagit emot extra pengar från regeringen.

–Förra året fick vi det och det var ju jättebra. Men nu när vi inte får det har jag fått ett extra tillskott av kommunen så att jag kan få ut fler ungdomar än förra året.

Sommarjobben, eller praktikplatserna, som kommuner och landsting ordnar är på fyra veckor. Lönerna är mellan ungefär 45 och 92 kronor i timmen beroende på ålder och kommun.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum