×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler läkarsekreterare kan få jobba hemma

2011-04-07, Tidningenvision.se

Snart kan de 170 läkar­sekreterarna på Södersjukhuset och Sachsska barnsjukhuset i Stockholm få möjlighet att jobba hem­ifrån en eller flera dagar i veckan.

Fakta

Att jobba på distans kan kännas lyxigt. Men det gäller att tänka sig för så att man inte förlorar på att inte vara arbetsplatsen. Det är fortfarande arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Här är några saker att tänka på:

Skriv ett avtal med arbetsgivaren om vad du förväntas göra, vilka arbetstider som gäller och vilka arbetsuppgifter man ska göra hemma respektive inne på jobbet. Skriv även ned vad som gäller om du inte längre får eller vill jobba på distans.   

Kom också överens om vilken utrustning som ska finnas hemma och vem som ska serva den. Vad ska du göra om utrustningen havererar?

Kolla upp att arbetsplatsens försäkringar gäller om du skadas eller blir sjuk av jobbet även i hemmet.

Se till att vara med på personalmöten och arbetsplatsträffar för att inte missa information och tappa kontakt och inflytande på jobbet.

Bilda nätverk med andra distansarbetare på arbetsplatsen. Då kan ni utbyta erfarenheter.

Var disciplinerad och noga med arbetstiderna. Det är lätt att drabbas av prestationsångest när man jobbar på egen hand och det kan vara svårt att dra gränsen mellan fritid och arbete om man har sin arbetsplats i hemmet.

Se till att du får behålla en fast arbetsplats även inne på jobbet. Det skapar en viktig trygghet och tillhörighet på jobbet.

 

Tekniken finns och sedan flera år jobbar många läkarsekreterare runt om i landet på distans. Men än så länge är det mest på den privata sidan. På Capiodrivna S:t Görans sjukhus i Stockholm har det förekommit sedan slutet av 1990-talet och flera andra privata företag, som skriver journaler på uppdrag, har också läkarsekreterare som jobbar hemifrån.

Men inom landstingen är det fortfarande relativt ovanligt att läkarsekreterare sitter hemma. En rundringning SKTF-tidningen har gjort visar att det bara förekommer i enstaka fall och i mindre skala. Men nu är ett stort projekt på gång på Södersjukhuset i Stockholm. Om det blir verklighet kommer ett par hundra läkarsekreterare få möjlighet att jobba hemifrån några dagar i veckan om de vill.

–Vi gjorde några försök för fyra–fem år sedan men då var inte tekniken tillräckligt bra, datorerna lade av emellanåt. Men nu är det mycket bättre, säger Elisabeth Andersson, chef för administrativ service på Sachsska barnsjukhuset.

Tanken att distansarbetet först ska införas på Sachsska barnsjukhuset där 26 läkarsekreterare arbetar. Därefter kan det även bli aktuellt på Södersjukhuset med ytterligare drygt 140 läkarsekreterare. Just nu sitter chefer och jurister och filar på ett avtal som de anställda får skriva på innan de börjar jobba hemifrån. Där kommer det bland annat att regleras vilka arbetstider och raster som gäller och vad den anställda ska göra om tekniken slutar fungera.

–Det är tänkt att man ska kunna jobba hemma en dag i veckan och då är det vanlig arbetstid, mellan åtta och halv fem, som gäller. Det man kommer att kunna jobba med hemma är egentligen bara utskrifter, säger Elisabeth Andersson.
Anledningen till att distansarbetet är på gång är dels önskemål från de anställda, dels att det visat sig vara effektivt.

–Vi gjorde en pilotstudie och såg att arbetet blev effektivare när man satt hemma. på jobbet är det mycket som stör, särskilt om man sitter flera i samma rum. Dessutom är det möten och annat som man förväntas delta i. Då kan det vara skönt att sitta hemma och skriva ibland, säger Elisabeth Andersson.

Den som provade att jobba på distans var läkarsekreteraren Jaana Ingesson. Hon hade precis samma arbetstider och raster som på sjukhuset men tyckte det var en stor fördel att sitta hemma.

–Jag tycker det var jättetrevligt. Jag har flera hundar så det underlättade väldigt mycket att kunna vara hemma en dag i veckan, säger hon.

När Jaana Ingesson jobbade hemma loggade hon in i sjukhusets nätverk, öppnade den digitala ljudfilen och skrev ut journalen precis som om hon var på sjukhuset.

–Det var ingen som störde, jag kunde skriva hela dagen. Att jag hade hundarna som låg på fötterna och huller om buller var en annan femma, det var jätteskönt, säger hon.

Från fackligt håll finns farhågor om att läkarsekreterarna kan förlora stimulerande och omväxlande arbetsuppgifter och att yrket kan utarmas till enbart journalskrivande om man jobbar för mycket på distans. Det håller Jaana Ingesson, som också är SKTF-ombud på Södersjukhuset, med om.

–Vi är ju väldigt olika. Men om man sitter hemma för mycket förlorar man gemenskapen med arbetskamraterna. Jag vill ha kvar mitt skrivbord och mitt rum på sjukhuset också.
Patientsäkerheten har varit ett problem tidigare. Men det ska vara löst med hjälp av modernare teknik.

–Vi har fått ett e-tjänstekort med ett chip som ger en helt annan säkerhet. Man sätter in sitt unika kort i tangentbordet och loggar in, säger Elisabeth Andersson.

Distansarbetet kommer att bli frivilligt och arbetsgivaren kommer att stå för all utrustning. Ett krav är dock att man har ordenligt med plats för utrustningen i bostaden.

–Just nu har vi fem–sex stycken som är intresserade men sedan när vi startar kommer jag att höra efter om det är fler som vill. Vi ligger i startgroparna och väntar på skottet, säger Elisabeth Andersson.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum