×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Blixtpraktik för framtidens ekonomer

2011-04-07, Tidningenvision.se

Ekonomistuderande Dilan Gulec tog chansen att under en dag få drillas på en arbetsplats. Nu ska SKTF matcha ihop fler studenter med yrkesverksamma medlemmar för att ge dem en inblick i arbetslivet.

Dilan Gulec är 20 år och går andra året på civilekonomprogrammet vid Linnéuniversitet i Växjö. Men den här dagen sitter hon på Lotta Lindskogs tjänsterum, en trappa upp i kommunhuset i Karlshamn.

Hittills har de gått igenom kommunens organisation och ska strax dyka ned i ekonomisystemet och de program Lotta Lindskog använder i jobbet som ekonom på utbildningsförvaltningen. 

–Vår utbildning är väldigt teoretisk. Vi läser och läser, men jag vill också veta hur det fungerar i verkligheten, säger Dilan Gulec.

Lotta Lindskog har jobbat i fyra år som kommunekonom och minns själv hur det var att gå från universitetet till arbetslivet.

–Det var som natt och dag, och det var tufft i början. Jag fick gå och fråga andra hela tiden. Jag skulle till exempel behövt djupare kunskaper i excel och kursen i redovisning var bara fem veckor på universitetet, säger Lotta Lindskog.

Dilan Gulec är en av de sex första ekonomstudenter i landet som nappat på erbjudandet att få följa en ekonom under en dag på jobbet. Bakgrunden är att SKTF och Tria, det studentfackliga samarbetet mellan SKTF, Unionen och ST, gjorde en undersökning bland studenter om vilket stöd de helst ville ha från facket förutom cv-granskning och annat som redan erbjuds.

Svaret löd: Kontakt med arbetslivet. SKTF skickade ut en förfrågan till medlemmar om de ville ta emot en student på arbetsplatsen under en dag.

–Gensvaret var bättre än jag kunnat tro. Nu börjar vi på försök och förhoppningen är att vi i höst kan gå vidare med fler ekonomer och även andra yrkesgrupper, säger Marianne Wiström, projektledare på SKTF, som tror att det här är också en bra metod att rekrytera nya medlemmar.

–Vi erbjuder något som ingen annan gör. Det viktigaste är att studenten får en inblick i arbetslivet och möjlighet att skapa kontakter. Sedan vill vi också visa att offentlig sektor är en attraktiv arbetsplats. Våra medlemmar trivs ju på sina jobb, säger hon.

Lotta Lindskog beskriver först sitt jobb i tre snabba termer: Budget, uppföljningar och bokslut. Men när hon berättar närmare för Dilan Gulic om arbetsuppgifterna visar det sig vara mer mångfacetterat än så.

–Som ekonom i ett privat företag är man ofta specialiserad. I en kommun är man inblandad i väldigt många olika saker.

–Man ska till exempel också vara en bra pedagog: lära skolassistenter hur de ska rapportera, kunna prata med rektorer om ekonomin, och även kunna förklara för nämnden hur bidragsreglerna för friskolor fungerar och annat, säger Lotta Lindskog och tillägger att man inte kan vara bra på allt.

–Att skriva rapporter till nämnderna är väl inte min starka sida. Det har jag fått kämpa med.

Dilan Gulec har drygt två år kvar på sin utbildning och har ännu inte övervägt om hon ska sikta på ett jobb i offentlig sektor eller privat företag. Men att hon ska bli ekonom var det aldrig någon tvekan om.

–Jag har under hela min uppväxt hjälpt till i min pappas företag med att sköta betalning av räkningar och annat. Ekonomi har alltid varit min grej, säger hon.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum