×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Assistent vann i Arbetsdomstolen

2011-04-29, Tidningenvision.se

Svenska kyrkan i Luleå gjorde fel när de avskedade en kyrkobokföringsassistent som ändrat i sina läkarintyg. Det slår Arbetsdomstolen fast.

– Det är en bra, korrekt och human dom. Hon har begått ett fel, men det har inte på något sätt drabbat arbetsgivaren och dessutom gjorde hon det helt öppet, säger SKTFs förbundsjurist Daniel Falk.
 
Felet kyrkobokföringsassistenten gjorde var att byta ut kopior av sina läkarintyg som förvarades hos arbetsgivaren. I de nya kopiorna hade hon maskerat uppgifter om en depression hon haft i början av 2000-talet. Därmed hade hon grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren, ansåg Luleå kyrkliga samfällighet och avskedade henne.
 
Men Arbetsdomstolen, AD, slår fast att det fanns flera förmildrande omständigheter: Läkarintygen förvarades i ett olåst utrymme och kvinnan var orolig för att obehöriga skulle kunna läsa dem. Hon försökte inte heller dölja vad hon gjorde, och dessutom kollade hon först med facket och uppfattade svaret hon fick som att det var tillåtet att stryka i läkarintygen.
 
Domstolen anser att hennes oro för att obehöriga skulle kunna läsa läkarintygen var befogad och att mycket talar för att hon agerade utan tanke på att bryta mot några regler. AD ogiltigförklarar avskedandet och dömer samfälligheten att betala kvinnan 125 000 kronor i skadestånd plus nästan 200 000 kronor i utebliven lön. Dessutom ska arbetsgivaren  betala SKTFs rättegångskostnader.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum