Visions övergripande mål är fler medlemmar för ökad facklig styrka, och under de tio år som har gått sedan namnbytet från SKTF har förbundet vuxit stadigt. 2020 passerade Vision för första gången 200 000 medlemmar.
Framgången beror på många saker, men en sticker ut som helt avgörande, säger förbundsordförande Veronica Magnusson. Att alla som kan vara med får frågan om att vara det.
– Att ställa frågan om medlemskap är en grunduppgift i vårt fackliga arbete. Det är grunden för allt annat, för att vi ska ha kraft när vi förhandlar och för att vi ska kunna skapa vardagsnytta för våra medlemmar. Ställer vi inte frågan kan man tycka att vi är bra, men man går ändå inte med.
Att ta organisering på allvar och låta allting utgå därifrån är steg ett. Steg två är att fylla medlemskapet med nytta för medlemmarna. Även där tycker Veronica Magnusson att Vision lyckas leverera.
– Vårt medlemslöfte är att man ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. Det innebär många stora och små saker i vardagen för varje medlem. På ett övergripande plan tycker jag att vi bland annat har lyckats lyfta frågan om jämställda villkor och om ett mänskligt arbetsliv på ett bra sätt.
Veronica Magnusson valdes till förbundsordförande i Vision 2014. Redan 2003, som socialsekreterare i Norrköpings kommun, gick hon med i dåvarande Svenska kommunaltjänstemannaförbundet (SKTF). Det tidiga 2000-talet var en period av facklig kräftgång. 2007, när regeringen Reinfeldt höjde medlemsavgiften för a-kassan, vek medlemskurvan brant nedåt.
SKTF beslutade sig för att ta krafttag. Man började med det man kunde förändra: Det egna arbetet och förhållningssättet. 2008 valdes Veronica Magnusson till ledamot i förbundsstyrelsen och kom därmed att ha en aktiv roll i förändringsprocessen.
– Namnbytet 2011 manifesterade ett långvarigt utvecklings- och förändringsarbete inom förbundet. Vi utgick från en lägesbeskrivning där vi visste att många såg på facken som något man tyckte var bra, men också som något grått och mossigt och inte särskilt relevant för en själv, säger Veronica Magnusson.
Det främsta intyget om att SKTF behövde förändra sig var att man hade tappat medlemmar 20 år i sträck.
– Det var allvarligt. Det innebar att vi höll på att urholka kraften för alla medlemmar, då även befintliga medlemmar förlorar på att vi blir svagare. Det fanns mycket vi var tvungna att ta tag i. Det är jobbigt att se att man som person och organisation behöver förändras. Men vi lyckades vända känslan av ”va, duger inte vi?” till en beslutsamhet om att vi ska visa omvärlden hur bra vi kan vara.
Vad skiljer Vision från andra fackförbund, i dina ögon?
– Vi försöker medvetet ta en roll där vi utvecklar den fackliga rörelsen i stort. Vi prövar oss fram och vågar gå in i frågor som inte tidigare har setts som fackliga frågor, som hbtqi- och hållbarhetsfrågor. ”Ni ligger långt framme!” är något jag ofta får höra. Sen tycker jag också att vi har de bästa förtroendevalda, som är glada, tar initiativ och gör enormt mycket lokalt, säger Veronica Magnusson.
Vilken är er största utmaning i dag?
– Att vi inte kan luta oss tillbaka. Vi kan inte tycka att vi har förändrat klart. Om vi vill vara det som vi tycker kännetecknar Vision innebär det att vi hela tiden måste ta tag i de frågor som dyker upp, och ta oss an dem på ett bra sätt. Det är roligt, men det tar också mycket energi att ha den framåtlutningen.
I mars 2020 slog coronapandemin till med full kraft. Arbetslivet förändrades i ett slag, och även det fackliga arbetet kom att påverkas i hög grad. Till följd av de rådande restriktionerna höll Vision år 2020 ett helt digitalt förbundsmöte.
– Personligen drivs jag av engagemang och gemenskap. Det har varit tufft att inte få träffas och bedriva fackligt arbete som vanligt, säger Veronica Magnusson.
2020 lanserades också Visions app, som gör det möjligt för medlemmarna att ha förbundet med sig i fickan.
– Dialogen med medlemmarna är enormt viktig. De vill och ska få bra råd och svar när de ställer frågor, och det ska vara lätt att få kontakt. För tio år sedan ringde man, det gör man i mindre utsträckning nu. Vår rådgivning och att det är lätt att ta kontakt med oss på olika sätt oavsett var du befinner dig är mycket uppskattat, säger kanslichefen Karin Ottosson.
Veronica Magnusson fyller i.
– Det är viktigt att skapa närvaro i vardagen och att vi är tillgängliga hela tiden.
Digitaliseringen accelererade under pandemin och kommer på sikt påverka arbetslivet än mer. Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef inom Vision, ser omstruktureringen av arbetslivet som en av de viktigaste frågorna för förbundet. Det omställningsavtal man landade 2012 för den stora grupp medlemmar som är anställda inom kommun eller region var betydelsefullt på den här punkten, säger hon. Det kan bland annat ge rätt till vidareutbildning innan eventuella arbetsuppgifter försvinner.
– För våra medlemmar handlar det om de fortsatta möjligheterna att försörja sig. Det öppnar för att få nya arbetsuppgifter. Det nya arbetslivet är ett faktum. Vi som facklig organisation får inte vara naiva eller dumdristiga inför det. Vi ska stå bakom våra medlemmar och stötta dem i förändringen, säger Eva-Lotta Nilsson.
Också Veronica Magnusson ser en utveckling av omställningsavtal, som ger möjlighet att studera och kompetensutveckla sig inom ramarna för en anställning, som en viktig fråga de kommande tio åren. En annan hjärtefråga är hållbarhet.
– Vi vill att våra medlemmar både ska kunna jobba aktivt för de globala hållbarhetsmålen på sina arbetsplatser och få tillgång till ett mer hållbart arbetsliv, klimatmässigt och socialt. Vi som fack ska vara drivande i den förändringen, säger Veronica Magnusson.