Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Sexuella trakasserier i Sri Lanka

Den 23/10 lyfte planet från Arlanda mot Sri Lanka, flyget mellanlandade i Dubai innan det var dags att lyfta mot slutdestination Colombo, huvudstad i Sri Lanka.

Jag förstod ganska snart att hotellet jag bokat låg lite avsides ifrån själva centrumkärnan vilket gjorde att det inte kändes helt tryggt att vistas ute efter mörkrets inbrott. På dagarna var här full fart, en strid ström av smattrande tuktukar som förövrigt verkade vara det vanligaste OCH farligaste fordonet här. Barn leker på gatorna, hundar springer lösa och kommersen är i full gång.

Det jag ganska snart lägger märke till är att väldigt få kvinnor verkar "arbeta", jag ser få kvinnor på restauranger, knappt i butiker eller ens i gatustånd. Jag ser kvinnor ute på dagarna ta sig från en plats till en annan, ibland till fots, ibland i sällskap med barn eller och/eller man. När mörkret faller på så ser jag knappt några kvinnor utomhus.

Jag får senare veta att endast 34% av kvinnorna i Sri Lanka har en anställning.

Mitt första möte är 2dgr efter min ankomst, jag ska träffa 2 kvinnliga jurister Shamelka och Shashini samt Chapa Perera från den världsomspännande organisationen ILRF (Internationallabour Rights forum). Vi träffas på APIIT Law school. Shamelka har gjort en studie om kvinnors utsatthet för sexuella trakasserier i en Free trade zone. Kvinnorna som arbetar och lever i dessa zoner kommer nästan uteslutande ifrån de fattigaste områdena i Sri Lanka.

Senare i samma vecka hade jag ett möte inbokat hos Dr Pushpa Ranasinghe överläkare på specialenheten Prevention of Genderbased violence. Hon berättar hur dom arbetar med kvinnor utsatta för våld, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier. Jag tillbringar hela dagen med Dr Pushpa och får även en guidad visning på sjukhuset.

På lördagen flyttar jag till ett hostel i centrala Colombo, jag bor i en sovsal för kvinnor och får flera trevliga och intressanta bekantskaper, bl.a. en ung kvinna som de senaste åren bott och studerat i USA men nu återvänt hem för att arbeta som volontär för röda korset med att stödja och hjälpa prostituerade kvinnor i staden Kandy som ligger längre inåt landet. Hon bjuder mig att besöka henne och centret i Kandy när jag kommer dit.

Jag trivs på mitt nya boende, dock ser jag inte många kvinnor utomhus efter skymning här heller och att gå ute själv på kvällen som vit kvinna innebär att hela tiden utsättas för mäns blickar, frågor om jag är gift, vad jag heter etc. etc.

Vecka 2 har jag 2 möten inbokade, det första mötet är hos fackföreningen SLNSS (Sri Lanka Nidahas Sevaka Sangamaya)
Leslie Devendra är den jag träffar och han är föreningens generalsekreterare.

Leslie Devendra har varit aktiv inom fackföreningsrörelsen i 50 år. SLNSS är en lokal fackförening med s´ca 90000 medlemmar och är landets största och starkaste fackförening enligt honom. SLNSS är medlem i den globala fackföreningen IndustriAll. De finns representerade inom industrin, i hotellnäringen, inom energi och mineral sektorn samt transportsektorn. 37% av medlemmarna är kvinnor.

SLNSS förebygger och bekämpar sexuella trakasserier genom att anordna betalda utbildningsdagar för kvinnor där de får lära sig mer om kvinnors rättigheter. Dock har kvinnor på dessa kurser uttalat att kurserna borde istället rikta sig till män, vilket intresset tyvärr varit svagt för.
Man har även ett kvinnligt ombud på fackets huvudkontor 3 timmar i veckan dit kvinnor kan gå för att få stöd och prata om de problem de upplever på sina arbetsplatser.
Då jag frågar Leslie vilken facklig fråga han brinner för just nu så är det de s.k. osäkra anställningarna (precarious work)

Det andra mötet är hos fackföreningen NTUF, National Trade union federation.
P Navaratne är den jag intervjuar, han är Industrian Relations adviser
NTUF är en paraplyorganisation med 10 stycken medlemsorganisationer och 40000 medlemmar. NTUF arrangerar ILO´s träningsprogram Descent work för sina medlemmar, framförallt kvinnor och ungdomar.
P Navaratne har tidigare varit diplomat i Dubai och berättar om de lankesiska kvinnornas skrämmande arbetssituation i Dubai, där våldtäkter och sexuella trakasserier är mycket vanligt förekommande.

Denna helg väljer jag att åka till Kandy för att träffa kvinnan som arbetar som volontär. Jag får besöka Röda kors centret och träffa både de som arbetar där för en intressant pratstund.

Denna veckas första möte är hos FTZ Union där Anton Marcus är Joint Secretary.
FTZ Union har sina medlemmar inom industrin och exportsektorn, främst i de sk. Free trade zonerna.

Organisationen grundades 1982 och har idag ca 22000 medlemmar, av dessa är ca 60% kvinnor. I Free trade zonerna arbetar över 130000 mäninskor.
Fackföreningen är till skillnad mot SLNSS (som jag besökte veckan innan) oberoende. Det tog 22 års arbete för att etablera fackföreningar i Freetrade zonerna.
Sexuella trakasserier är ett mycket stort problem i Sri Lanka, såväl på arbetsplatser som utanför.

Många människor vet inte vad definitionen av sexuella trakasserier är och en vanlig missuppfattning är att det är det samma som en våldtäkt. Dock visar Anton Marcus att han själv inte vet definitionen av sexuella trakasserier då han menar att det inte existerar en definition. Då jag visar fram ILO`s code of conduct and guidelines to prevent and adress sexual Harassment at work så ändrar han sig.

De kvinnliga arbetarna i zonerna ses av manliga kollegor och av chefer som något de kan "använda sig av" enligt Marcus. Kvinnorna som ofta kommer från fattiga byar i norr tror att sexuella trakasserier är något de måste stå ut med. Även hos FTZ arrangerar man utbildningar för kvinnor där de får lära sig vilka rättigheter de har. FTZ är medlem i IndustriAll som de har ett tätt samarbete med, dock finns IndustriAlls närmaste kontor i Indien men Marcus träffar företrädarna varje månad.

Veckans andra möte är hos Padmini Weerasuriya, grundare av Womenscentre Sri Lanka och Women’s Solidarity Union (WSU), en fackförening endast för kvinnor. Centret ligger ca 7 mil ifrån Colombo i staden Ja-Ela där även landet största free trade zon ligger. Padmini arbetade på 80-talet i en av dom största textilfabrikerna, Polytex, i zonen men tvingades ge upp sitt arbete pga luftvägsbesvär. Hon grundade Womens Centre 1982 och har sedan dess arbetat för kvinnors rättigheter, framförallt i free trade zonerna. Hon har byggt upp flera skyddade boenden i anslutning till flera av landets free trade zoner. Padmini finns omnämnd i Gunilla Anders bok"den lilla svarta" som en legendarisk förkämpe för textilarbetarnas rättigheter.

Padmini har med åren anställt flera kvinnor som arbetar på centren, de arrangerar utbildningar, workshops, demonstrationer och med små medel försöker de få ut sitt budskap genom "stickerskampanjer" och affischer på och i anslutning till fabrikerna. Padmini menar att de sexuella övergrepp och trakasserier är vanligare i de boenden som fabrikerna har för sina arbetare än på arbetsplatsen. Övervägande del av de kvinnor som arbetar i Free trade zonerna är unga och kommer från landsbygden i dom norra delarna av landet där fattigdomen är hög. Besöket på Womens Centre var det mest givande på min resa.

Den sista vecka besöker jag fackföreningen Lanka Jahtika Estate Workers union LJEWU. Denna fackförening är medlem NTUF som jag besökte tidigare. Deras medlemmar finns främst inom thé, gummi och Cocos näringen. Deras kontor är mycket spartanskt i jämförelse med de kontor jag tidigare besökt i huvudstaden. Detta kontor ligger i staden Bandaranayakepura Mawatha. Vi har kommit överens om att jag ska få besöka en Théplantage i Kelani Valley. Jag har bokat en chaufför för hela dagen eftersom resan är lång. Väl framme får vi efter lite dividerande med théfabrikören komma in i théfabriken Halgolle Tea Processing center. Vi blir noggrant övervakade av supervisern under besöket och mycket annat än allmänt småprat med arbetarna blir det tyvärr inte. Dock var det väldigt intressant att få se hur produktionen går till.

I min planering fanns även ett besök hos Unilevers kontor i utkanten av Colombo, för att prata om det gemensamma avtal som tecknats med IndustriAll och IUL för att bekämpa sexuella trakasserier på deras arbetsplatser världen över. Tyvärr kom jag inte längre än till ett väntrum där jag fick tala i telefon med en HR person som inte ville träffa mig men hävdade att de följer sina policys gällande sexuella trakasserier.

Även ett planerat besök på ILO´s kontor i Colombo stannade vid en telefonintervju.

Av: Linda Persson, säkerhetsansvarig Södermanlands läns landsting, oktober 2017

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar