Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Mens ger upphov till diskriminering

Förra året blev jag tilldelad Visions Internationella stipendium och i januari år landande jag äntligen i Uganda för att göra en nio veckors fältstudie. Det första jag lägger märke till när flygplanet landar på Entebbe International Airport är den röda jorden och bonden som låter sina kor beta vid sidan av landningsbanan.

Vägen till huvudstaden Kampala kantas av försäljare av kikomando, chapati och Rolex – populär street food i Uganda som ofta säljs i små stånd längs vägarna. Väggarna på de små närbutikerna täcks av handmålad reklam för allt ifrån målarfärg till mobiloperatörer – men också för återanvändningsbara bindor. Dessa reklamskyltar fångar mitt intresse extra mycket, då huvudtemat i min studie är just menstruation.

Att ha mens är nämligen inte så lätt som det borde vara för alla kvinnor och tjejer runtom i världen, särskilt inte i et låginkomstland som Uganda. Bristfällig tillgång till bra mensskydd och sanitära utrymmen, samt sociala normer och tabun kring mens kan göra att kvinnor exkluderas från samhället, tvingas stanna hemma från skola och arbete och kan orsaka hälsoproblem som ignoreras. Detta kränker flera av kvinnors och tjejers grundläggande mänskliga rättigheter såsom rätten till utbildning, rätten till reproduktiv hälsa och rätten att inte bli diskriminerad. I längden fördjupar detta de rådande sociala ojämlikheterna mellan kvinnor och män. Trots dessa konsekvenser förbises menstruation och kvinnlig reproduktiv hälsa i många delar av policys, i skolor och på arbetsplatser.

Med syfte att öka förståelsen för den diskriminering kvinnor och tjejer utsätts för i samband med menstruation, och hur sådan diskriminering kan förebyggas, valde jag att genomföra en fältstudie för att samla in material till min kandidatuppsats i utvecklingsstudier vid Uppsala universitet. Under nio veckor var jag i Uganda för att undersöka vilken inverkan förbättrade mensskydd har på kvinnor och tjejers möjligheter och välmående. Jag valde att undersöka användningen av menskoppar, och tog kontakt med en ideell organisation som heter Menstrual Cup Uganda. Med hjälp från dem intervjuade jag omkring 40 kvinnor och tjejer som använde menskoppar.

Att genomföra intervjuer var både utmanande och spännande. Att skapa förtroende med intervjupersonerna var särskilt svårt med tanke på tabun kring menstruation. Att jag dessutom var en främling och utomstående i deras ögon krävde att jag fick lägga mycket tid på trygga intervjusituationer, samt ta hjälp av min kontaktperson i Uganda. När intervjuerna väl kom igång var de dock otroligt inspirerande och lärorika. De allra flesta som jag pratade med berättade om positiva effekter de märkt sedan de började använda menskoppen. Eftersom menskoppen kan samla upp till tre gånger så mycket mensblod som en tampong behöver man inte byta den lika ofta under en dag. Bland kvinnorna i min studie innebar det att de inte oroade sig över att behöva byta mensskydd när de var på jobbet, där det ofta inte fanns privata toaletter eller tillräckligt med vatten. Det gjorde att de mer effektivt och tryggt kunde utföra sitt arbete. De kvinnor som arbetade som bönder berättade att de kunde utföra mer fysiskt arbete med menskoppen utan att behöva oroa sig för läckage, då den till skillnad från bindor inte gled runt eller fylldes med för mycket blod. Många belyste också de ekonomiska fördelarna med menskoppen. Sådana aspekter är speciellt viktiga i ett låginkomstland som Uganda. För många kvinnor i Uganda är bindor en stor utgift varje månad, medan en och samma menskopp kan användas i upp till 10 år.

Det är emellertid viktigt att ta hänsyn till kulturella, sociala och ekonomiska kontexter. Flera kvinnor berättade för mig om en oro de kände över att föra in något i kroppen och hur det skulle påverka framförallt yngre tjejer. Priset för en menskopp är också relativt högt i Uganda, och trots engångskostnaden var det få av de jag intervjuade som sa att de skulle ha råd att lägga ut så mycket pengar själva.

Att genomföra en fältstudie utomlands där jag själv planerat och styrt arbetet har varit otroligt givande. Det har dels gett mig nyttiga kompetenser inför mina framtida studier och yrkesliv. Jag har bland annat fått en gedigen och lärorik erfarenhet av forskning och fältstudier, med allt ifrån att konstruera teoretiska ramverk till att genomföra intervjuer och analysera stora mängder material.Dels har dessutom gett mig lärdomar och insikter som gjort att jag har utvecklats mycket som person. Att ha fått möjligheten att ensam resa till ett nytt land i flera veckor, och att självgående leda ett projekt tvingande mig att lämna min komfortzon, och har gett mig en större förståelse för olika kulturer och ett nytt perspektiv av världen. Människorna jag har träffat och inspirationen de gett mig kommer jag bära med mig hela livet.

Att lämna Uganda efter två månader var lika svårt som det var att komma dit första dagen. Med magen full av chapatis och väskan full av röd jord är jag nu tillbaka i Uppsala för att sammanställa min analys och skriva mina slutsatser. Jag hoppas att resultatet från den här studien ska bidra till ökad kunskap om hur man kan främja kvinnors och tjejers grundläggande rättigheter genom tillgång till bra mensskydd. Med tanke på den diskriminering menstruerande kvinnor utsätts för i skolan och i arbetslivet idag är det hög tid att vi inom alla sektorer i samhället belyser detta problem och ser till att ingens möjligheter att leva fullvärdiga liv förhindras på grund av något så naturligt som mens.

Av: Alice Castensson, mars 2018

Månadens erbjudande

Vision erbjuder dig som är medlem och har Vision-appen unika erbjudanden varje månad.

Månadens erbjudande

Lokala rabatter

Fråga din avdelning eller klubb om de har förhandlat fram lokala förmåner för dig som medlem, till exempel rabatter på bio, teater eller i vissa affärer.

Personuppgifter

När du tar del av en medlemsförmån via en samarbetspartner är vår partner ansvarig för hanteringen av dina personuppgifter och rabatten du får som medlem i Vision.

Så hanteras personuppgifter

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar