Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Socialt arbete i Malaysia

Louise Kuhla studerar på socionomprogrammet vid Umeå universitet. Med hjälp av Visions internationella studentstipendium bedrev hon fältstudier på ett kvinnocenter i Kuala Lumpur i Malaysia. Här berättar hon om sin resa.

I termin tre får man chansen att åka på fältstudier till ett annat land vilken var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till. Tillsammans med mina två klasskamrater Helene och Sofia åkte jag som freemover till Kuala Lumpur i Malaysia där vi besökte ett kvinnocenter under 5 veckors tid.

Bland det första som slog mig när vi anlände var att Kuala Lumpur är en stad med mycket liv och kontraster där ståtliga byggnader möter sopfyllda bakgator. Utsatta kvinnor var inte svåra att upptäcka och många av kvinnornas problem låg synliga för allmänheten.

Kvinnocentret Rumah Sinar Salam är beläget i stadsdelen Chow Kit som är ett ökänt område i Malaysia på grund av det stora antalet prostituerade, missbrukare och hemlösa. Rumah Sinar Salam bildades år 2007 och är byggt på ett familjekoncept där alla ska respektera varandra oavsett bakgrund och social problematik. Hit kommer kvinnor frivilligt med olika sociala problem som exempelvis drogmissbruk, prostitution, hemlöshet och graviditet utanför äktenskap. Det är också möjligt att föräldrar till minderåriga flickor med problematik sänder sina barn till kvinnocentret. Sjukdomen HIV förekommer bland dessa klienter. Några av kvinnorna bor tillfälligt på kvinnocentret medan många kommer in under centrets drop-in tider för att få mat samt möjligheten att tvätta sig. Det som är unikt med denna organisation är att Rumah Sinar Salam till skillnad från andra liknande verksamheter tar emot kvinnor som är gravida utanför äktenskap. Att ha sex utanför äktenskap är inte tillåtet inom islam, därmed betraktas en utomäktenskaplig graviditet som något fult vilket drar skam över familjen. Några av kvinnorna på Rumah Sinar Salam hade själv valt att bosätta sig på Rumah Sinar Salam eftersom de inte ville att familjen skulle få reda på graviditeten, medan andra blev ivägskickade av familjen för att undvika att dra skam över familjenamnet.

Kvinnan som leder Rumah Sinar Salam heter Arfidah. Hon har själv erfarenheter av sociala problem då hon under 20 års tid varit drogberoende. Hon har avtjänat sju straff i fängelse för sina drogproblem. Idag är hon drogfri och lägger mycket av sin energi på att hjälpa andra i utsatta situationer då hon känner sig skyldig att hjälpa personer som befinner sig i det svåra liv som hon tagit sig ur. Innan hennes tid på Rumah Sinar Salam lät hon utsatta kvinnor komma till hennes eget hem för att få tvätta sig och få mat. Rumah Sinar Salam finansieras med hjälp av bidrag från den privata sektorn samt det religiösa departementet. Pengarna används till att betala lokalhyra, löner, sjukhusräkningar, el, vatten och mat. Övriga kostnader finansierar Arfidah själv.

Det vi gjorde under vår fältstudietid på kvinnocentret var bland annat att umgås med och stötta kvinnorna, lära dem engelska och lite svenska samt distribuera ut mat till kvinnor som kom in under drop-in. Vi deltog även i "outreach" vilket innebär att vi följde med Arfidah på kvällarna för att dela ut mat åt hemlösa, såväl kvinnor som män. Med bil besökte vi många bakgator och slumområden som man annars som turist aldrig skulle sett. Det var en annorlunda upplevelse att spendera en lördag kväll med att ge mat åt hemlösa personer. Till en början var jag en aning nervös men känslan försvann väldigt fort då jag insåg att de personer som tog emot maten var väldigt lugna och glada. De visade stor tacksamhet då jag räckte över matpåsarna och en tanke som slog mig var att man aldrig hade kunnat räkna ut att just dessa personer är hemlösa.

Enligt Arfidah är det vanligt att omgivningen blundar för eller ser ner på människor med problem som exempelvis prostitution och missbruk. Att använda droger anses som det värsta brottet vilket också lagstiftningen vittnar om. Det är svårt att få människor att delta i volontärprogram och intresset för att hjälpa andra är generellt väldigt lågt. Det är vanligt att personer som tidigare haft eller har sociala problem och/eller HIV diskrimineras och erbjuds endast lågbetalda jobb. Tidigare har staten blundat för personer med sociala problem, men med stigande siffror som visar på en allt svårare social problematik i landet har staten tvingats ta sitt ansvar. Förr överlämnades informationsansvaret om sjukdomar över till NGO men idag tar staten ansvar för att kunskapen ska nå alla och ett samarbete mellan staten och NGO finns.

Jämfört med Sverige är socialt arbete i Malaysia underutvecklat då sociala skyddsnät saknas. Religion har ett stort inflytande i detta land och det finns få volontärer eftersom personer ofta endast tänker främst på sitt eget och familjens bästa. Det jag har lärt mig är att socialt arbete skiljer sig väldigt mycket beroende på var i världen man befinner sig. Resan har öppnat mina ögon och jag har lärt mig se sociala problem samt socialt arbete ur nya perspektiv. Oavsett om man har dåliga förutsättningar för att hjälpa någon så kommer man väldigt långt med ett stort engagemang, vilket Arfidah är ett levande bevis på. En person kan göra stor skillnad för många socialt utsatta människor. Även om det tar lång tid kan man på lång sikt se en skillnad till det bättre. Jag har ett hopp om att det sociala arbetet i Malaysia ska växa och utvecklas mer samt att vi en dag ska återvända till ett förbättrat Chow Kit som inte längre förknippas med droger och prostitution.

Jag kommer att åka tillbaka till Sverige med många nya intryck, erfarenheter, tankar, fina minnen och jobbiga minnen. Att göra denna resa har varit enormt utvecklande och det känns som att jag har laddats med ny energi och nya tankesätt vad gäller socialt arbete. Att uppleva en annan kultur har varit givande på många plan. Erfarenheterna av socialt arbete i Malaysia är värdefulla och dessa kommer jag ha användning av såväl yrkesmässigt som personligt.

Nyheter

Till arkivet

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar