Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Företags sociala ansvar i Kina

Emelie Glaser och Frida Eskilsson har läst en kandidatutbildning i Human Resource Management på Linnéuniversitetet. De skrev en c-uppsats om företags sociala ansvar i Kina. Med hjälp av Visions internationella studentstipendium reste de till Shanghai i två månader för att intervjua företagsledare. Läs deras berättelse.

Vi heter Emelie Glaser och Frida Eskilsson och har precis avslutat vår kandidatutbildning i Human Resource Management på Linnéuniversitetet i Kalmar. Då vi utförde alla grupparbeten ihop under universitetstiden började vi efter första året på utbildningen prata om att det vore roligt att ta chansen att åka utomlands för att skriva vårt avslutande arbete. Intresset för Kina växte och tack vare Visions internationella stipendium fick vi möjlighet att åka dit, en upplevelse som har lärt oss väldigt mycket. Både när det kommer till studier och forskning och till resande och upplevelser.

Vi reste till Shanghai i april 2013 för att stanna där i två månader och samla in empiriskt material till vår kandidatuppsats, och för att få ut så mycket som möjligt av Kina som det otroligt spännande land det är. Vi hade en bild av Kina som ett land med strikta förhållningssätt och med en kultur som skiljer sig mycket från vår egen. Vi hade hört skräckexempel om fabriksarbetare som tagit livet av sig för att de vantrivdes på sina arbetsplatser med usla löner och arbetsförhållanden. Vi uppmärksammade  temat Corporate Social Responsibility, CSR, vilket är ett koncept som företag kan förhålla sig till för att arbeta på ett mer hållbart sätt gentemot sina anställda, men även för samhället i stort och gentemot miljön. I och med vår utbildnings inriktning på personalfrågor valde vi att betona arbetsförhållanden i vår studie.

Vi tycker att valet av Kina som land att studera är intressant. Kina har vuxit och växer fortfarande mot att bli en av världens ledande ekonomier, men i skuggan av denna snabba utveckling har landet behövt offra både sin miljö och människors hälsa, trivsel och säkerhet på sina arbetsplatser. Socialt ansvarstagande debatteras ständigt bland representanter över hela världen. Företag behöver agera ansvarsfullt för att deras verksamhet ska kunna vara framgångsrik på den globala marknaden. Företags verksamheter måste också baseras på hållbart agerande och tänkande. 2007 etablerades en överenskommelse mellan den svenska och den kinesiska staten med ett syfte att öka förståelsen om hur företag på den kinesiska arbetsmarknaden kan bidra till en mer hållbar utveckling. I vår studie undersökte vi hur svenska organisationer och företag arbetar för att utforma långsiktigt hållbara arbetsmetoder gentemot sina anställda och samtidigt ta ett socialt ansvar i ett större perspektiv.

Under vår vistelse i Kina utförde vi sju intervjuer med representanter från svenska företag och organisationer som på något sätt arbetar för människors rättigheter i Kina. Vi fick träffa flera väldigt intressanta människor under våra intervjuer som alla var beresta och kunniga inom sina arbetsområden. De berättade för oss om olika projekt, kurser och seminarier som de anordnar för att informera företagsledare och representanter kring CSR-åtgärder och aktiviteter som ska syfta till att implementera ett tänkande kring hur företag ska kunna ta ett större socialt ansvar.

Det vi kom fram till genom att vi fick möjligheten att åka till Kina och göra vår studie vara att människors grundläggande rättigheter och behov behöver uppfyllas för att man ska kunna agera ansvarsfullt gentemot andra än sig själv. Kina har vuxit för att bygga upp en stark ekonomi. Då landet har behövt uppfylla sina grundläggande behov har det inte funnits tillräckligt med kapacitet för att ta hänsyn till socialt ansvarstagande. Det är ohållbart att låta en ekonomi som Kinas växa så snabbt att det inte finns utrymme för hållbart agerande. Det finns behov av hållbara lösningar som bidrar till att stödja den ekonomiska tillväxten så att den kan fortsätta utvecklas i ett långsiktigt perspektiv. Vi har funnit att det finns ett växande intresse hos aktörer på den kinesiska arbetsmarknaden för socialt ansvarstagande, gentemot både anställda och samhället i stort.

Nyheter

Till arkivet

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar