Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Föreningsfrihet i Indonesien

Linda Scott jobbar med etiska upphandlingar på Lunds kommun. Med hjälp av Visions internationella stipendium för yrkesverksamma reste hon till Indonesien för att undersöka om landet lever upp till kraven som ställs på arbetares rättigheter i FOA-avtalet. Läs hennes berättelse.

Jag jobbar på Lunds kommun, med att ställa etiska krav i upphandlingen. Detta innebär att vi ställer krav på att mänskliga rättigheter och arbetsrätt respekteras vid produktionen av de varor vi köper in. Det är ett intressant, utmanande och delvis nytt arbete, både för mig och för kommunen. Därför har jag länge velat vidareutbilda mig inom detta område och resa iväg till något producentland för att få bättre förståelse för och kunskap om hur villkoren ser ut för de som tillverkar de produkter vi köper, som kläder, mobiltelefoner och möbler. 

I juni 2013 fick jag möjligheten att åka till Jakarta i Indonesien för att undersöka Freedom of Association Protocol, på svenska FOA-avtalet. Avtalet är ett nytt initiativ för att försöka stärka fackföreningar på fabriker som syr sportskor och sportkläder till stora varumärken som Nike och Adidas. I Indonesien är föreningsfrihet reglerad i lagen och landet har skrivit under ILO:s kärnkonventioner som rör organisationsrätt och rätten att kollektivt förhandla. Trots detta sker det grova kränkningar av dessa rättigheter.

FOA-avtalet har förhandlats fram mellan indonesiska fackföreningar, stora varumärken inom sportsko- och sportklädesindustrin samt leverantörer till dessa. Jag ville ta reda på hur avtalet har implementerats efter att det 2011 skrevs under av parterna. För att göra detta besökte jag representanter från fyra fackföreningar och fackförbund - KASBI, SPN, GSBI och FSPTSK. Jag intervjuade också en representant på Adidas och en representant från en fabrik som är leverantör till Adidas som heter PT Nikomas, en fabrik med över 80 000 anställda. Jag intervjuade dessutom en person på Oxfam Indonesia som har varit med under förhandlingarna och är med i det fortsatta arbetet med FOA-avtalet. Dessutom pratade jag med några arbetstagare som syr sportskor och som är medlemmar i en av fackföreningarna.

Jag ställde frågor om hur de har jobbat med FOA-avtalet sedan det skrevs under, vad de tyckte om avtalet, hur det har fungerat på de fabriker som omfattas och vilken effekt det har fått för de fackföreningar som berörs. Det var otroligt spännande att få höra hur FOA-avtalet fungerar i praktiken och vilken effekt det har fått. Samtidigt var det både skrämmande och intressant att höra om de kränkningar av mänskliga rättigheter och nationell arbetslagstiftning som sker dagligen på de fabriker som tillverkar våra sportskor och sportkläder, både genom hot och våld men också mer subtilt genom att fackliga diskrimineras, sägs upp, omplaceras och avskedas.

Det var en viktig resa för mig. Jag har fått fördjupad kunskap om fackföreningarnas situation i Indonesien och hur maktstrukturerna ser ut. Jag har också förstått vidden av hur extremt svårt det kan vara att starta en fackförening och bedriva fackligt arbete, trots att det är reglerat i lagen att detta ska tillåtas. Det har blivit tydligt för mig hur central föreningsfriheten är för att arbetstagare själva ska kunna ha en chans att förbättra sina arbetsvillkor. Detta tar jag med mig i mitt fortsatta arbete med upphandling.

Min studie av FOA-avtalet resulterar i en rapport för Swedwatch och LO-TCO:s biståndsnämnd. När den är släppt i november kan även Vision få ta del av den och jag berättar gärna mer om FOA-avtalet och resultatet av studien vid något tillfälle.

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar