Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Eva åkte som gästlärare till Indien

Med hjälp av Visions internationella stipendium för yrkesverksamma bytte Eva Lundebring vardagen som utbildningsinspektör i Sverige mot att gästundervisa på en skola i Indien. Läs om hennes möten med elever, lärare och föräldrar på St John's school i Gulbarga.

Gruppen som reste bestod av ett tjugotal lärare och jag själv, som var inbjudna till St John's school i Gulbarga i delstaten Karnataka, Indien. Vi inledde dock trippen med att resa runt i norra Indien – från Delhi till Bahratpur, Agra och Jaipur. Sevärdheter och berömda turistattraktioner stod på agendan. Från Jaipur flög vi sedan ner till Hyderabad där vi bytte till tåg mot Gulbarga.

Gulbarga är beläget i delstaten Karnataka där det lokala språket är kannada. Delstatens huvudstad är Bangalore. I Karnataka finns cirka 44 miljoner invånare och i Gulbarga som med indiska mått mätt är en liten stad, bor cirka 500 000 invånare.

Läs också: Visions internationella stipendium

St John's school är en privat skola som finansieras helt genom föräldrarnas avgifter, till skillnad mot de "gouvernant schools" som också finns. De är avgiftsfria och serverar alltid ett mål mat om dagen till eleverna. Målgruppen är ungefär samma i båda skolformerna – de fattigaste barnen. Men det som skiljer dem åt är elevernas fortsatta möjligheter till högre utbildning. I St John's school bedrivs all undervisning på engelska, vilket också är det språk som används på universitet och högskolor i Indien. I de statliga skolorna bedrivs undervisningen på det lokala språket. Det innebär för barnen där att de inte kan nå högre utbildning än college (motsvarar ungefär vårt gymnasium).

Ledningen på St John's school möter svåra utmaningar i finansieringen av verksamheten. Cirka 40-50 procent av elevernas föräldrar är analfabeter, vilket är ett problem i sig då de inte alltid inser och delar skolans uppfattning om att barnets viktigaste chanser för en god framtid är att fortsätta gå i skolan. Många av eleverna är så fattiga att de inte betalar avgiften och lärarnas löner blir genom detta förhållandevis låga.

Rekrytering av duktiga lärare försvåras givetvis av de låga lönerna, och många lärare arbetar bara en kort tid i skolan för att lära upp sig och söker sig sedan till skolor som erbjuder högre löner.

Våra svenska lärare i matematik, naturkunskap och engelska arrangerade workshops för de indiska lärarkollegorna och de äldre eleverna under vårt besök. Vi andra fick den fantastiska möjligheten att "gästundervisa" i de klasser som därmed saknade lärare.

Jag själv fick undervisa i en klass där barnen var 5-7 år. Både de lärare som ledde workshops och vi som gästundervisade utmanade den indiska pedagogiken en del. I "min" klass delade vi in barnen i mindre grupper och arbetade på golvet i olika stationer.

Jag fick även möjlighet att intervjua en flicka som tar examen i mars. Hennes framtidsdröm är att bli läkare. Hon tillhör en av de elever som kommer från så fattiga förhållanden att föräldrarna inte behöver betala avgift. Men trots detta är hon bland de främsta eleverna på skolan. Intervjun i sin helhet kommer förhoppningsvis att publiceras i Norrtelje Tidning så småningom.

Vi besökte fler skolor i Gulbarga under vårt besök, och några sjukhus. Men det som berörde och engagerade mig allra mest var besöket hos Don Bosco PYaR (Project for Young at Risk).

Don Bosco är en katolsk, icke-vinstdrivande organisation som förutom att hjälpa och rädda barn från gatan också är central i Gulbarga för Childline (liknar BRIS). Childline är en dygnetruntöppen telefonlinje som barn i nöd kan använda, men också andra som hittar övergivna spädbarn på gatorna eller bevittnar övergrepp på barn kan använda numret. De som jobbar på Don Bosco åker ut och hämtar barnen i nöd och hjälper dem vidare. Det kan vara att återbörda barnet till familjen, eller att hjälpa ett barn som behöver sjukhusvård. Bara under förra året hjälpte organisationen cirka 10 000 barn i risk, i och runt Gulbarga.

De bedriver även en skola som vi besökte, där föräldralösa och tidigare arbetande barn får undervisning. Deras utmaning är att så många av de här barnen är missbrukare. De sniffar lim, tippex och bensin och de rymmer ganska ofta. Barnen lever på gatan, tigger, utnyttjas i barnarbete och har väldigt små chanser i livet.

Det var ett för mig mycket starkt möte med personalen och framför allt barnen i skolan på Don Bosco. Jag vet inte riktigt ännu hur jag ska bearbeta alla intryck. Det jag med säkerhet kan säga är att mitt eget perspektiv på FN:s barnrättskonvention har både fördjupats och breddats och jag förstår att vi har mycket att lära i arbetet med barn av länder som Indien. På Don Bosco pratade fader Jaimon som vi träffade om artikel 6 i barnrättskonventionen – barnets rätt till liv och utveckling. I Indien är artikel 6 och artikel 28 (alla barns rätt till utbildning) oerhört levande. En god sak som jag tror nästan alla jag träffade pratade om, var att Indien har antagit en ny skollag och en nationell läroplan som alla skolor måste följa, oavsett huvudman.

En flicka (15 år) fick jag möjlighet att prata med under en flera timmar lång bussresa. Vi diskuterade flickors rättigheter och möjligheter och mest flickors rätt till utbildning. Enligt den här flickan har kristna flickor större chanser till högre utbildning eftersom många hinduiska och muslimska fattiga familjer fortfarande lever med gamla traditioner och sedvänjor, där flickors möjligheter starkt begränsas. Hennes förslag på lösning till Indiens stora problem med fattigdom är utbildning. Det finns så många som är analfabeter fortfarande och utbildning och kunskap är nyckeln till framtiden, enligt henne.

Nyheter

Till arkivet

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar