Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Linda Fawaz

Bättre arbetsmiljö i Växjö

Linda Fawaz är styrelseledamot, skyddsombud, fackligt ombud och verksamhetskoordinator i Växjö kommun och har gjort stora insatser för att jobba direkt med arbetsklimatet inom kommunen.

En god arbetsmiljö är extremt viktigt för att man ska må bra på jobbet, men ibland händer saker som gör att arbetsmiljön försämras. I många situationer som kan uppstå är god facklig närvaro extremt hjälpsamt.

Växjö kommun har nyligen genomgått en centralisering där många olika avdelningar slagits samman. Något som inneburit problem med arbetsmiljön för flera av de anställda inom kommunen. Linda Fawaz har jobbat aktivt genom hela redan med att säkerställa arbetsmiljön.

Hur gör du när du jobbar med arbetsmiljöfrågor på det här sättet?

Det började med att vi hade samtal med medlemmar som kom till oss för att de mådde dåligt. För att ta reda på hur situationen såg ut ordnade vi ett lunchmöte på avdelningen där vi pratade med alla medarbetare utan att cheferna var närvarande. Det är ett bra sätt att få en bild över en situation utan att en enskild individ ska behöva stå för en orosanmälan.

Efter lunchen hade vi möte med ledare, chefer och HR. Där är min roll som skyddsombud att försöka medla och tolka mellan de olika parterna så att man kan komma framåt i situationen.

Nästa steg var att göra en riskbedömning på olika områden och se vad de olika riskerna med centraliseringen skulle kunna få för konsekvenser. Och när vi gjort en riskbedömning kunde vi börja jobba med de områden som hade högst risk först och prioritera utifrån det.

Läs också: Marie räddade sommartiden i Umeå

På vilket sätt gör det skillnad att ha en skyddsombud att prata med om arbetsmiljöfrågor?

Om man har ett problem på arbetsplatsen måste man antingen ta det med sin chef eller med facket. Gäller problemet chefen kan många känna att det är lättare att ta det med facket.

För att vi ska kunna gå vidare med situationen krävs dock att man står bakom sin anmälan, men vi förstår att det inte alltid är helt enkelt. I frågor där det fungerar kan vi då istället samla avdelningen och ha ett samtal med alla i grupp för att skapa en gemensam lägesbild på avdelningen. Finns en generell uppfattning om problemet på arbetsplatsen kan vi istället jobba med orosanmälningar utifrån den utan att en specifik person behöver stå bakom.

Läs också: 4000 extra i månaden i glesbygden

Visions tips till dig som upplever problem i arbetsmiljön

  • Ta upp problemet med din chef.
  • Prata med ditt skyddsombud eller en förtroendevald.
  • Berörs flera? Prata på er APT och försök hitta lösningar tillsammans.
  • Intresseförhandla med arbetsgivaren genom Visions klubb eller avdelning om något som skulle förbättra arbetsmiljön.
  • Ingen lösning? Ta då kontakt med våra rådgivare på Vision Direkt.

Missa inte vår handlingskraftskarta - full av exempel på facklig framgång!

Handlingskraftskartan

Vad har ni gjort?

Har ni drivit igenom en lyckad intresseförhandling på er arbetsplats? Eller kanske lyckats extra bra i dialogen kring arbetsmiljön? Rabatt på elcyklar, extra semesterdagar, friskvård - berätta vad ni gjort! 

Mejla oss

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar