Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra mänskliga rättigheter”

Offentlig upphandling är ett viktigt verktyg för att uppnå samhällspolitiska mål. I Ånge kommun tog Visions medlem Peter Sidén ett viktigt initiativ som fick kommunens politiker att sätta sociala upphandlingskrav på agendan.

Varje år upphandlar Ånge varor, tjänster och entreprenader för drygt 150 miljoner kronor. Priset är många gånger en avgörande faktor, men om leverantörens anställda har bristfälliga arbetsvillkor kan priset pressas. Det ger aktörer med sämre villkor orättvisa konkurrensfördelar.

Lagen kräver dock inte att enbart pris ska vara avgörande vid val av leverantörer. Det är upp till den upphandlande aktören att ställa villkor på exempelvis socialt eller miljömässigt ansvarstagande.
– När vi använder skattepengar vill vi att de som utför jobbet ska ha schyssta villkor. Det är en hörnsten i ett socialt ansvarstagande samhälle, berättar Peter Sidén, miljö- och hälsoskyddsinspektör och före detta ordförande för Vision i Ånge.

Att varje arbetstagare har rätt till schyssta arbetsvillkor – bland annat skäliga löner och betald semester – har alltid varit en av Peter Sidéns hjärtefrågor. Så när den lokala politikern Jan Filipsson år 2016 lämnade in en motion till Ånge kommunfullmäktige, som avsåg införandet av arbetsrättsliga krav i upphandlingar, ville Peter stötta förslaget. I sin roll som avdelningsordförande i Vision skrev han därför ett yttrande som sedan undertecknades av ytterligare två fackförbund; Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR.

– Jag började med att ta kontakt med Visions regioncenter i Sundsvall för att kontrollera att det var okej att stödja en motion från en politisk organisation. När vi fick grönt ljus skrev jag ett yttrande om bifall till motionen, berättar Peter.

På våren 2017 beslutade kommunstyrelsen i Ånge att riktlinjerna för kommunens tjänsteupphandlingar ska uppdateras. Ett välkommet beslut enligt Peter och hans fackliga kollegor. Sedan dess har regeringen hunnit komplettera lagen om offentlig upphandling, som nu även omfattas av bestämmelsen att vissa upphandlingar ska innehålla särskilda arbetsrättsliga villkor. Syftet är bland annat att minska risken för snedvridning av konkurrensen genom social dumpning.

– Eftersom lagen kompletterats så inväntar vi i Ånge rättslig praxis innan vi går vidare och gör verklighet av våra ambitioner. Att vi inte kan se några resultat än så länge innebär inte på något sätt att frågan är nedlagd, tvärtom. Men de facto är att bestämmelserna reglerats i lagstiftningen, säger Tomas Westin, upphandlingssamordnare i Ånge kommun.

Att kommunstyrelsen redan innan regeringens laguppdatering valde att tillgodose de fackliga förbundens yttrande och besvara motionen tycker Peter känns som en seger i sig.

– Hur tungt vårt yttrande egentligen vägde vet jag inte. Oavsett så är jag stolt över att vi kan signalera till våra medlemmar att vi stödjer dessa frågor och agerar för förändring. För mig är varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra mänskliga rättigheter, avslutar Peter.

Skribent

Sofie Lundmark

 

Nyheter

Till arkivet

1543 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Vårt frågeforum