Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Petra Sundström ger tips om hållbarhet på jobbet.

Fair-frågor på din arbetsplats

Varje förändring på arbetsplatsen får en stor effekt genom att den ofta inkluderar många. Som Vision-medlem har du ofta möjlighet att påverka arbetsförhållanden både för er och andra, genom bland annat de inköp ni gör.

Så kan ni jobba med Fair-frågor på arbetsplatsen 

Prata med kollegorna och chefen om vad som är Fair eller inte Fair på arbetsplatsen. Fundera på hur ni kan bidra till schystare arbetsvillkor för alla och minska er miljöpåverkan, och vad ni vill förändra. Gör din röst hörd. Lär dig mer om miljöfrågor och prata om hållbarhet och miljö med kollegorna. Använd Vision som bollplank om du känner att vill vara med och förändra.

Arbetsvillkor

 • Stöd företag och arbetsplatser som tänker och arbetar hållbart. Bland annat ska alla anställda ha rättvisa villkor och metoderna som används ska inte ha skadlig påverkan på miljön.
 • Gå e-utbildningen En arbetsplats för alla, få tips på vad du kan göra på din arbetsplats och sprid utbildningen.

  E-utbildningen En arbetsplats för alla
 • Se till din egen omgivning: agera inkluderande och lär dig mer om det som först kan verka främmande eller annorlunda.
 • Öka medvetenheten om genom att tala öppet om olika lön för samma jobb. Kvinnors inkomst är i snitt 10–30 procent lägre än män för samma arbete.
 • Påtala sexistiskt språk och beteende. Gör din röst hörd om du bevittnar orättvisor på din arbetsplats eller inom andra verksamheter.
 • Dela positiva berättelser som visar på jämställdhet mellan könen och motarbetar stereotyper.
 • Lär dig mer om hur upphandling går till på ditt jobb och hur du kan använda Vision för att påverka arbetsgivaren att göra schysta upphandlingar. Undersök hur och vem som tillverkat de produkter ni köper in på jobbet.

  Facklig handbok för bättre offentlig upphandling (pdf)
 • Lär dig mer om schyst producerad IT-utrustning via TCO Certified.

  TCO Certified (tcocertified.com)
 • Se över era investeringar med hjälp av Fair Finance Guide.

  Fair Finance Guide (fairfinanceguide.se)

Miljöpåverkan 

 • Tänk alltid i de tre stegen reducera, återanvänd, återvinn. Fråga dig först om en ny vara verkligen behövs. I andra hand, använd något som redan finns. I tredje hand, se till att det som slängs återvinns.
 • Se över resepolicyn på jobbet. Kom överens om riktlinjer för tjänsteresor som uppmuntrar klimatsmart resande. Undvik till exempel flyg om det går att åka tåg.
 • Skapa rutiner för att alla lampor och datorer släcks när arbetsdagen är slut. Finns det fler sätt att effektivisera er energianvändning på arbetsplatsen? 
 • Källsortera allt avfall som går. Säg till arbetsgivaren att ni vill ha möjlighet att källsortera om ni inte har det.
 • Undvik engångsmaterial.
 • Gör en plan för utsläppsminskning och kompensera för de utsläpp ni ändå är upphov till.

Mat och dryck

 • Lär dig mer om matens roll för ett hållbart samhälle.
 • Sträva efter att vara en smart konsument. Fall inte för marknadsföringsknep som leder dig till att köpa mer mat än du konsumerar, särskilt färskvaror med kort hållbarhet.
 • Gå ut och ät lunch i stället för att ta med mat i förpackningar. Tala med restaurangen om att ni önskar ta med egna matlådor att hämta mat i. 
 • Sluta använda plastpåsar. Ta med din egen påse eller väska om du handlar lunch att ta med.
 • Prata med arbetsgivaren om att ni vill ha Fairtrade-märkt kaffe och te på jobbet.

Internationella frågor 

 • Håll dig informerad och uppdaterad. Läs om hur arbetsförhållanden ser ut för människor i andra delar av världen. Tala med vänner och familj om de utmaningar som finns i vissa länder och vilket ansvar vi bär som konsumenter.
 • Skänk pengar till Visions solidaritetsfond.

  Solidaritetsfonden

Vad har ni gjort hos er?

Berätta vilka hållbarhetsinsatser ni har gjort på din arbetsplats i vår handlingskraftskarta.

Handlingskraftskartan