Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Fackrådgivaren: "Då ska du kontakta oss"

Har jag rätt lön? Hur lång uppsägningstid har jag? Vad gäller egentligen vid en visstidsanställning? Funderingarna som kan uppstå på din arbetsplats är många, men det finns snabb hjälp att få. – Vi försöker alltid ha en bra dialog med arbetsgivaren, säger Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt.

Telefonen ringer och det tar bara några sekunder innan Robin Stjernfelt, 38, har svarat. På andra sidan undrar en medlem i fackförbundet Vision om hur det fungerar med föräldrapenningtillägg.

Med lugn och samlad stämma reder Robin upp situationen, säger tack och hej och lägger på. Samtalet tar bara några minuter. Ett ögonblick senare ringer telefonen igen.

– Vi sitter och svarar på frågor hela dagarna, och många funderingar är återkommande. Då har vi fått rätt erfarenhet för att ge svar ganska snabbt, berättar Robin som jobbar sitt tredje år på Vision.

Personlig rådgivning vardagar 8-20

Vision Direkt är en av flera förmåner som fackförbundets medlemmar får tillgång till. En möjlighet att under vardagar mellan 8-20 få råd och stöd av en professionell rådgivare. Antingen ringer du och får hjälp direkt – eller skickar du ett mejl och får svar inom 12 timmar.

Frågorna kan vara allt från funderingar kring huruvida man har rätt till lunchrast – till mer invecklade konflikter kring löner eller avtal. Vissa är väldigt rakt på sak, andra behöver någon som lyssnar och förstår deras situation.

– Ibland ringer folk in för att de bara vill prata, då får man ge de råd man kan och försöka peppa dem. Det är viktigt att vara en människokännare och försöka förstå olika behov, säger Robin Stjernfelt.

Om medlemskapet

Bästa tipset – få koll på dina rättigheter och skyldigheter

De flesta som hör av sig till Vision Direkt frågar om hur lång uppsägningstid man har eller vilken lön man bör ligga på. Det kan vara inför ett lönesamtal eller en nyanställning. Andra vanliga frågor gäller rättigheter och skyldigheter på en arbetsplats.

– Kunskapsnivån varierar givetvis beroende på vem man pratar med och hur lång arbetslivserfarenhet personen har. Vissa tror att man kan vara med i vilket fack som helst, andra tror att saker som OB, semesterdagar och sådant är garanterade. Vi hjälper gärna till, säger Robin Stjernfelt som understryker vikten av att du som anställd läser på själv också.

De vanligaste lagarna på jobbet

Fick arbetsgivaren att justera felaktig lön

I de fall medlemmen behöver ett tydligt stöd i dialogen med arbetsgivaren, slussas hen vidare till det lokala arbetsplatsombudet eller till den regionala ombudsmannen.

– I våras ringde en person in och tyckte att den hade fått fel lön. Det visade sig att personen hade fått för låg ersättning under ett uppdrag, så vi ringde arbetsgivaren för att få den sidan av historien. Vi lade fram vår åsikt och sa att vi tyckte vår medlem hade rätt till den uteblivna ersättningen.

– Rent lagligt kunde vi inte åberopa någonting, men på det etiska planet framförde vi att vår medlem faktiskt hade rätt till de här pengarna. En halvtimme senare hörde vår medlem av sig och hade fått tillägget. Det handlade om drygt 20 000 kronor.

Lönestatistik för ditt yrke

Du är aldrig ensam i din situation

Som medlem i Vision behöver du aldrig känna att du är ensam och isolerad när det uppstår otydliga eller tveksamma situationer på din arbetsplats. Robin Stjernfelt råder alla att ta hjälp av facket för att få rådgivning och stöd, och för att reda ut problem som din arbetsgivare kanske inte alltid tar på allvar.

– När facket, som har bättre koll på lagarna och mer kött på benen generellt, ringer upp så känner arbetsgivaren oftast att det handlar om ett riktigt problem. Vision eftersträvar alltid en konstruktiv dialog och och komma överens med arbetsgivaren, men om det krävs kan det vara skönt för den enskilde individen att ha facket i ryggen.

Tipsen för att få högre lön

Bli medlem

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar