Tack vare Visions internationella studentstipendium har jag haft möjligheten att göra min verksamhetsförlagda utbildning i Kenya som en del av min utbildning på socionomprogrammet.
För några år sedan fick jag möjligheten att besöka min svägerska som jobbade med antikorruption i Östafrika. Jag blev då väldigt inspirerad till att någon gång i framtiden åka tillbaka för att hjälpa till i samhällsutvecklingen. Väldigt tidigt i min utbildning insåg jag att jag skulle kunna ha möjlighet att kombinera min önskan om att hjälpa till i frågor inom internationellt socialt arbete genom att göra min verksamhetsförlagda utbildning i ett utvecklingsland och det var med anledning av detta som jag sökte stipendiet.
Den verksamhet som jag har genomfört min verksamhetsförlagda utbildning på, heter KENWA, Kenya Network of Women with Aids. KENWA grundades 1993 som en supportgrupp av fem hiv-positiva kvinnor som såg behovet av att gå samman och dela erfarenheter under en tid då stigma och diskriminering var utbrett. KENWA:s nuvarande VD, Asunta Wagura, var en av dessa kvinnor. 1998 registrerades organisationen som en non-governmental organization, NGO, och sedan dess har de arbetat för att uppnå visionen om en värld fri från aids.
Under 2011 var 34 miljoner människor smittade av hiv, 1,6 miljoner beräknades vara smittade i Kenya vilket utgör cirka 7 procent av befolkningen. Andelen smittade kvinnor var 59 procent. Smittorisken är högre bland de fattigaste i Kenya och de drabbas även hårdare som smittade. Människor som smittats med hiv lever längre nu än förr tack vare bättre tillgång till bromsmediciner. Men antalet smittade fortsätter att öka i bland annat Kenya, vilket skapar större krav på ett fungerade sjukvårdssystem och ett utbyggt socialförsäkringssystem vilket än i dag saknas i Kenya. I Kenya finns inga socialförsäkringar och nästan hälften av Kenyas befolkning, 46,6 procent, beräknas leva i relativ fattigdom och 40 procent av populationen lever under 2 dollar per dag. Kenya är också ett av världens mest ekonomiskt ojämna samhälle med enorma gap mellan fattiga och rika.
Några anledningar till att varför hiv sprids i Kenya är bland annat att det saknas information om hiv/aids, hög andel fattiga som inte har råd med utbildning, tradition med polygami och utomäktenskapliga förbindelser. Hiv/aids drabbar inte bara den enskilde personen och dess familjemedlemmar utan slår även hårt mot landets ekonomi. Den stora andelen hiv-smittade i Kenya slår hårt mot landets ekonomi eftersom det leder till en minskad produktivitet och medför ökade kostnader för företagen. En konsekvens av att Kenya har en hög andel hiv-smittade är att produktiviteten inom företag minskar då många tvingas sluta arbeta på grund av sin sjukdom eller för att de måste stanna hemma och ta hand om sina sjuka familjemedlemmar.
KENWA arbetar främst genom sina sju drop-in center som är belägna i slumområden i och omkring Nairobi. Arbetet innefattar "home based care" där man uppsöker personer som av någon anledning, oftast av sjukdom, inte kan ta sig till närmsta drop-in center. De har även supportgrupper för både barn och vuxna som själva, eller har någon närstående, har drabbats av hiv/aids. KENWA har en mobil rådgivnings- och testningsklinik och i anslutning till testkliniken har de även en kurator som smittade och anhöriga kan samtala med. KENWA har även tillgång till en sjuksköterskas tjänster som varje vecka besöker alla drop-in center för att undersöka sjuka och ge dem gratis mediciner. KENWA jobbar också med ungdoms-outreaches, advocacyarbete både på lokal och nationell nivå, stöd till klienterna för uppbyggande av inkomstgenererande aktiviteter, samt driver ett barnhem för barn som förlorat sina föräldrar eller gjorts sårbara som en konsekvens av hiv/aids. Förutom arbetet på de sju drop-in centren bedrivs även arbete på huvudkontoret med 20 stycken anställda. Där sker det administrativa arbetet och det är även därifrån den mobila rådgivnings- och testningskliniken utgår.
Min tid i Kenya har bidragit till ännu en erfarenhet av socionomyrket som en global profession och förhoppningsvis kommer praktiken att bereda väg för en framtida yrkesbana där jag kan använda mina kunskaper i socialt arbete både i Sverige och utomlands. Jag har även utvecklats mycket som person av att bo i ett utvecklingsland under en längre period och att detta har gett mig perspektiv som gör att jag får ut mer av resterande del av min utbildning.
Genom min praktik har jag fått med mig kunskaper om hur det sociala arbetet kan bedrivas i ett utvecklingsland och jag har under min verksamhetsförlagda utbildning hittat min egen roll som socionom där jag getts möjlighet till att förena och hitta en balans mellan teori och praktik.
Min verksamhetsförlagda utbildning i Kenya, som bland annat har bidragit till en ökad förståelse för landet och den sociala kontexten, har också väckt ett ökat intresse för landet hos mig och jag kommer med all säkerhet att återvända till landet och på något sätt hjälpa till i samhällsutvecklingen.