Vardag i Sydafrika
Anna Källmarker studerar till socionom och fick Visions internationella stipendium för att göra sina fältstudier i Sydafrika. Läs hennes reseberättelse om att jobba med gängmedlemmar i Kapstaden.
Under min tredje termin på socionomprogrammet fick jag möjligheten att utöva fältstudier utomlands. Jag kände direkt att detta var något jag inte ville gå miste om, för vem får uppleva något sådant under sin studietid? Ett väldigt bra tillfälle att utvecklas som socionom genom att utföra socialt arbete i ett annat land.
Den 7 november reste jag med fem av mina studiekamrater till Kapstaden i Sydafrika, för att under fem veckor spendera tiden hos en organisation som heter Southern Ambition Africa. Denna organisation gav oss möjligheten att delta i två projekt under dessa veckor, Streetwise Sport och Youth Solution. Streetwise Sport är ett program som hjälper ungdomar att hålla sig undan droger, gängmedlemskap och ett liv på gatan genom att utöva fotboll tre dagar i veckan. För att få delta i fotbollsutövandet måste man vara nykter och fri från droger. Youth Solution är en organisation som bedriver ett härbärge för män i alla åldrar. De tar in både unga pojkar och män från gatan och ger dem tak över huvudet samt försöker få dem på rätt bana i livet. På denna organisation var vi en dag i veckan. Vi gjorde allt från att sortera kläder till att åka till kåkstäder och leka med dagisbarnen eller dela ut dessa kläder till familjerna.
Målet med resan var att observera ett socialt fenomen för att sedan skriva en rapport. Innan jag kom till Kapstaden hade jag ingen aning om vad jag ville skriva om men med hjälp av projekten fann jag detta relativt snabbt. Jag blev fäst vid projektet Streetwise Sport av den anledningen att fotboll ligger mig nära hjärtat, precis som det gjorde för en studiekamrat så vi visste att detta var något vi ville skriva om. På projektet spelade vi fotboll och umgicks med ungdomarna. De flesta av dessa barn och ungdomar bor i en kåkstad vilket gör att de lever tätt tillsammans. Det händer mycket i deras liv som vi inte kan föreställa oss och ibland behöver de någon att prata med, som inte bor eller känner alla i kåkstaden. Därför blev en av våra uppgifter på projektet att få dem att känna trygghet att kunna prata med någon vilket de gjorde då de öppnade sig snabbt. Vårt främsta fokus var flickorna i projektet då dem inte får samma uppmärksamhet som pojkarna. Detta på grund av att det inte finns några professionella fotbollslag i Sydafrika för flickor så dessa hamnar lite på sidan av.
Därför valde vi att en dag ta med flickorna till ett akvarium så att de fick komma bort från hemmiljön ett tag och känna att de var i fokus. Vi hade en väldigt trevlig dag med allt som gick att se på akvariet, vi gjorde bokmärken och åt glass som avslutning. Det var roligt att få se flickorna leka av sig och få vara barn tillsammans med oss.
Det kändes väldigt bra att få vara med och göra en god insats för de människor vi träffade. Allt jag har fått se, uppleva och de fina människor jag mött under resan är något jag aldrig glömmer. En resa som förändrade min syn på mycket och som har vidgat mitt perspektiv på livet. Att vi kunde förgylla flickornas dag genom att låta dem fläta vårt hår fanns inte i tankarna innan resan, det lilla gör verkligen det stora.