Uppdrag: skyddsombud
Solange Contreiras, 24, är samordnare på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Laxå. Hon är också nyvalt skyddsombud på arbetsplatsen.
Hur kom det sig att du blev skyddsombud, Solange?
– Jag jobbar i en ganska nystartad verksamhet. Vi har inte haft något skyddsombud förut. Men så kom frågan upp på en arbetsplatsträff, och då blev det beslutat att jag ska bli skyddsombud. Jag gillar att testa på nya saker.
Vad gör du då som skyddsombud?
– Ett skyddsombud representerar alla på sin arbetsplats och ska arbeta systematiskt med arbetsmiljön för att förebygga ohälsa och olycksfall. Jag ska faktiskt gå en tvådagarsutbildning om uppdraget den här veckan, via Vision. Det känns jätteviktigt. Det är en stor uppgift att vara skyddsombud. Det handlar om att gå skyddsronder och göra riskbedömningar. Och upprätta handlingsplaner för att förebygga olyckor på arbetsplatsen, och åtgärda andra brister i arbetsmiljön. Det ska också finnas handlingsplaner för vad man ska göra om det inträffar en olycka. Och så har jag ett ansvar för att se över hur alla förändringar på arbetsplatsen påverkar arbetsmiljön. Vi ska till exempel expandera verksamheten snart, då ska jag ta del av planeringen.
Kan du ge några andra exempel på vad du konkret kan göra som skyddsombud?
– Ja, vi hade vassa föremål i köket förut. Nu har vi börjat låsa in dem. Vi har ungdomar som kan vara självmordsbenägna här. Jag sa till om det och arbetsgivaren lyssnade. Samverkan är viktigt.