×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Globala gruppen engagerar medlemmar

Vision i Växjö kommun har startat en global grupp som bland annat arbetar för att ställa krav på etisk upphandling i kommunen.

Carina Ek"I samband med en omfattande offentlig upphandling av varor och tjänster från andra länder har världen klivit in på våra arbetsplatser." Så står det i brevet som Vision skrev till Växjö kommun tillsammans med tre andra fackförbund för att ställa krav på etisk upphandling i kommunen.

 Vi ville göra något konkret. Jag kom att tänka på alla leksaker vi har i förskolorna. Tänk om de är tillverkade av barn?

Det säger Carina Ek, ordförande i Växjöavdelningen. I Växjöavdelningen är Fair Union ett välkänt begrepp och något som engagerar många. Under förra året tog arbetet fart på riktigt.

Vi började fundera på hur vi jobbar med Fair Union i vår avdelning, berättar Carina. Det bästa sättet är alltid att fråga medlemmarna, så vi mejlade och bjöd in till en idékläckarlunch. Det kom riktigt många.

Nytänkande i globala gruppen
Bland de intresserade som varit med på idékläckarlunchen bildades en grupp som ville engagera sig mer i globala frågor – Globala gruppen.

 Det är roligt med globala gruppen, säger Carina. Det känns som ett nytt sätt att ta till vara det engagemang som finns. I globala gruppen finns medlemmar som inte har traditionella fackliga uppdrag. Och det är inte bara medlemmar från Växjöavdelningen, utan även från landstings- och stiftsavdelningen.

Under förra året arrangerade globala gruppen tre olika föreläsningar på temat Fair Union i Växjö. Föreläsningarna var på temat Make IT fair, Rena kläder och Schyst resande och hur vi kan göra mer medvetna val.

Brev till politikerna
Carina Ek tog först upp frågan om mer etisk upphandling i kommunen i samverkan med arbetsgivaren.

 Där fick vi ingen bra respons. Enligt arbetsgivaren var det inte en fråga som kunde avgöras i samverkan, berättar hon. Då bestämde vi oss för att vända oss direkt till politiken i stället.

För att få mer tyngd bakom förslaget frågade Vision de andra fackförbunden i kommunen om de också ville vara med på skrivelsen.

 Kommunal, Lärarförbundet och Vårdförbundet ville gärna vara med. Från Sacoförbunden fick vi inga svar alls.

I brevet som gick till både kommunledningsförvaltningen och kommunstyrelsens organisations- och personalutskott är kravet helt enkelt att det som kommunen köper ska komma från leverantörer som följer ILO:s åtta kärnkonventioner, FN:s barnkonvention samt produktionslandets arbetsrätts- och arbetsmiljölagstiftning. Som stöd tog de upp de relativt nya riktlinjer om etisk upphandling som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tagit fram.

Politikernas svar blev inte att anta fackförbundens förslag som man hoppats på. Men frågan är ändå aktuell i och med att kommunen anmält intresse att vara med i Kommentus samordnade upphandling av auditörer eller revisorer som ska finnas på olika ställen i världen.

 Vi ser det som en delseger och fortsätter bevaka frågan, säger Carina. Auditörerna är i alla fall ett steg i rätt riktning. Vi sitter också med i styrgruppen för Fairtrade City Växjö och driver frågan även där.

Nyheter

Till arkivet

914 nya medlemmar under juni

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar under sommaren kl 9-17. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum