×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

GEN(I)US@WORK

Vad kan vara ett bättre nyårslöfte än respekt för dina medmänniskor? Tyvärr behandlar vi ofta personer olika enbart utifrån föreställningar vi har om vilka de är beroende på vilket kön de har. Här får du inspiration och kunskap att göra en förändring i hur du tänker och gör kön.

Mot nästa nyårslöfte - gemensamt skaffa förutsättningarna för att bli sitt bästa jag?

Vision agerar i ett land där den kvinnor har en lön på 86% av vad män har. Om man jämför med de löner som kvinnoyrken hade för hundra år sedan med lönetariffer baserade på kön kan det givetvis kännas som en otrolig framgång. Och det är en otrolig utveckling baserad på ett hårt fackligt och politiskt arbete.

Om man ser tillbaka i historien så har livsvillkoren för kvinnor och män som drabbas av ojämställdhet och begränsningar på grund av kön förbättrats när människor har krävt en förändring. När de har krävt att det är dags att göra en mer rättvis värld normal. 

Arbetet med att göra rättvisare livsvillkor för kvinnor och män har alltid pågått. Ibland utanför medias brickfång och ibland mitt i det. I helgen träffades företrädare för detta arbete under ett första Nordiskt Forum för jämställdhet. Vision var på plats för att belysa orimligheten i att våra medlemmars arbete på grund av omoderna familjeförsörjarnormer har en lägre lön än arbetstagare i mansdominerade sektorer.

Men detta är ju ett helt ogreppbart stort problem! Hur gör man för att förändra det?

Förändring behöver ske på så många plan och på så många håll samtidigt. För att förändra detta behöver vi göra andra förväntningar på kön normalt.

Vill vi ha en förändring behöver vi vänja om oss vid att även kvinnor är familjeförsörjare. Vi behöver vänja om oss vid tanken att män kan och vill ta hand om sina barn och ta ut mer än 25% av föräldraledigheten. Vi behöver vänja om oss vid att kvinnor med en chefsposition inte också gör 74% av hem- och hushållsarbete. Och för att vänja oss behöver vi visa vad vi vill och vi behöver kräva en praktisk förändring.

Det är först när detta är normalt som gruppen kvinnor och gruppen män kommer att söka, genomföra och avsluta arbete med samma förutsättningar. För som det är idag har den ena gruppen en gräddfil till arbetslivet och den andra en gräddfil till familjelivet. Och de olika gräddfilerna ger väldigt olika tillgång till pengar, makt och närhet.

Genom den här bloggen har vi velat lyfta fram människorna i de här grupperna. Människorna som vill bemötas som människor, inte som könsvarelser. Människor som förhåller sig till en normalitet där kvinnor och män förväntas nöja sig med olika lön och olika arbetsvillkor. Vi tror på att människor vill mer än så. I förskolan får barnen verktyg att bli sitt bästa jag. Vilka redskap får du för att bli ditt bästa jag?

Vill du göra en mera jämställd tillvaro normal och skapa förutsättningar för att bli ditt bästa jag? Det finns så mycket du kan göra. Genom att engagera dig i din lokala klubb eller avdelning kan du verka för schystare arbetsvillkor och jämställda löner.

Du kan också:

  • Delta på vinterns jämställdhetsutbildning som Vision arrangerar. Hör av dig till centret om du vill veta mer eller håll utkik på vår hemsida.

  • Engagera dig för jämställda löner och schysta arbetsvillkor i regionens jämställdhetsnätverk. Kontakta Åsa Åbom.

  • I höst lanserar Vision Engagemangskiosken, som är ett bibliotek med material för fikabordsdiskussioner, seminarier och föreläsningar som du kan genomföra på din arbetsplats och i din avdelning eller klubb. Hur påverkas ni av era förväntningar på vad kvinnor och män kan prestera när ni rekryterar, sätter lön eller befordrar? Runt fikabordet eller på arbetsplatsträffen kan ni släppa diskussionen lös.

För att orka förändra behöver vi peppa och hjälpa varandra till alla de små segrar som skapar de större.

Nu kör vi!

/ Åsa Åbom, Carl-Johan Rydberg och Kent Kullander

Känner du igen våra könsstereotyper?


Vi ser dem och vi hör dem. Könsstereotyperna. Vi tänker kanske ”Åh det är så typiskt…” Kanske har vi svårt att sätta fingret på vad exakt det är vi känner igen, men vi känner igen den där klumpen i magen eller den där känslan av att bli klappad på huvudet. Vi känner irritationen som pulserar i kroppen. Kanske känner vi frustration över hur vi själva fastnat i ett mönster?

Vi har gjort ett försök att i sträng ovetenskaplighet artbestämma några av de beteenden som vi har och som vi möter omkring oss. Beteenden som i allra högsta grad påverkas av kön. Våra förväntningar på våra grannar, familjemedlemmar, arbetskamrater och värsta fiender påverkas av våra och andras förväntningar på dem. Tillsammans skapar vi könsstereotyper och tillsammans kan vi skapa om dem. Känner du igen dig?

Vindrickartanten
Lysstillmig-killen 
Den rädda tanten 
Föreningsgubben 
Den provocerande mannen 
Flickkvinnan 

Under förra året presenterade vi på vår sida följande könsstereityper:

Killkillen 
Duktiga flickan 
Den rytande mannen 
Läktarflickvännen 
Saxofonsnubben

Stackars män

Det pratas feminism i Sverige just nu. Det är bra. Vi behöver prata feminism. Belinda Olssons program "Fittstim - Min kamp" har vållat starka diskussioner de senaste veckorna. Belindas ingång för att prata feminism har varit hennes egen tveksamhet kring om feminismen har gått för långt. Här kan du läsa mer om våra tankar i ämnet.

Men vad ska jag göra då?  

Det finns många konkreta saker du kan göra.

Anordna ett seminarium om kön på din arbetsplats.
Skapa opinion genom att starta en namninsamling
Intresseförhandling
Insändare/debattartikel
Fikabordsdiskussion
Skapa en nyhet och tipsa media
Manifestation
När du möts av kommentarer eller konstiga uttalanden kan du möta detta med frågan "Hur menar du nu?"
Bekräfta de som vågar ifrågasätta. Ge ditt verbala stöd i gruppen.

Men det viktigaste sättet att påverka är att börja med sig själv. Det kan man göra genom att sätta på sig genusglasögonen. 

För att kunna förändra ett ojämställt samhälle behöver man kunna se när det är ojämställt. Det handlar om att uppmärksamma de enskilda tillfällena av ojämställdhet som i sin tur skapar ojämställda mönster. Om du inte har tänkt så mycket på detta förut får du här en lathund för hur du börjar:

  • Ett sätt att fastställa om det är ett exempel på sexism man precis bevittnat är, enligt Caitlin Moran i boken "Konsten att vara kvinna", att fråga sig "Är det hövligt eller inte?"
  • Ett sätt att synliggöra huruvida det är fråga om ojämställdhet är att fundera på: "Gör kvinnor och män olika?" Nästa följdfråga är givetvis "Vad får det för konsekvenser?"

Genusglasögon - vad innebär det?

- Inom alla kunskapsområden, tex historia, litteratur, idrott, är kunskap och fakta producerad och definierad utifrån ett visst perspektiv. När man sätter på sig genusglasögon funderar man på och tar reda på hur den kunskap man serveras har tagits fram. Det innebär att man ifrågasätter utgångpunkten att saker bara "är" på ett visst sätt med frågor som "för vem?" och "Hur vet man det?"

- Synliggöra betydelsen av kön i till synes könsneutrala sammanhang. Hur påverkas vi av våra förväntningar på hur personer med ett visst kön när vi bemöter dem vid fikabordet, personalmötet och anställningsintervjun? Med genusglasögonen på blir det lättare att problematisera det normsystem som inte uppmärksammar könens olika livsvillkor.

Hur gör vi detta då?
Vem är det som talar och hur mycket? När män pratar 2/3 och kvinnor 1/3 i en jämnt könsfördelad grupp upplevs det både av kvinnor och män som att könen har fått prata lika mycket. Om kvinnor pratar hälften av tiden upplevs det av både kvinnor och män som att de fullständigt dominerat talutrymmet. Hur är det i din arbetsgrupp? Man kan enkelt mäta fördelningen av talutrymmet genom att mäta en eller flera av följande företeelser:
- Hur mycket tid talar män och hur mycket tid talar kvinnor?
- Hur ofta begär män ordet och hur ofta begär kvinnor ordet?
- Hur ofta tar män respektive kvinnor ordet utan att invänta att det tilldelas dem?

När resultatet sammanställts redovisas det för gruppen. Det är då bra att ha tid avsatt för att diskutera hur gruppen upplever talfördelningen och vad de tror det kan bero på att den ser ut som den gör.

- Vem är det som har skrivit eller uttalat sig och vilka erfarenheter uttalar sig denna person utifrån? Finns det grupper vars perspektiv inte synliggörs i det som beskrivs? För att ta övertydliga exempel kan vi prata om A-märkningen av film som ges alla filmer där två namngivna kvinnor haft en inbördes konversation som inte handlat om män. Förra året fick endast ett fåtal av de filmer som visades på svenska SF-biografer denna märkning.

- Vad är det som ses som problemet? På nittiotalet försökte man förklara förekomsten av mäns våld mot kvinnor med att vissa kvinnor väljer våldsamma män. Idag vet vi genom forskning att kvinnor riskerar att utsättas för våld oberoende av vad de levt i för förhållande tidigare, vad de har för etnicitet och samhällsklass. Man skulle kunna tänka sig att denna kunskap hade kunnat leda till att man istället försökt hitta förklaringarna i de som utför våldet, i detta fall männen, men försök att driva frågan ur detta perspektiv har stoppats mycket framgångsrikt genom att mena att man inte kan dra alla män över en kam.

Hur gör vi idag? När vi står inför ett problem, hur angriper vi det?

86% man - ett sidoprojekt

Länkar

JA-delegationen 
Visions jämställdhetsarbete 

Gen(i)us@work på Facebook

Lästips

                             

                               

Tidigare inlägg

Kändisspaning - publicerad 140519

Vårdkön - publicerad 140429

Rätten att få vara glad feminist! - publicerad 140415

Halvtid - hur har det gått? - publicerad 14 0331

Frihet, jämställdhet och föräldraskap - publicerad 140317

Kan du inte ta ett skämt? - publicerad 140217

Som Mona Lisa har sitt leende - publicerad 140203

Makten och härligheten, i evighet? - publicerad 140120

Att det ska vara så svårt - publicerad 140101  

Ansvariga för sidan

 

Åsa Åbom, Carl-Johan Rydberg och Kent Kullander - Alla anställda på Visions center i Linköping. För att komma i kontakt med någon av dem: ring 0771 - 44 00 00 eller mejla till linkoping@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1153 nya medlemmar under oktober

Allt det här får du:

  • Löne- och karriärcoachning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

  • Inflytande på jobbet

Bli medlem!

Förtroendevald?

Allt du behöver för ditt uppdrag.

Fråga Vision Direkt

Personlig rådgivning om allt som rör din arbetssituation, öppet alla vardagar 8-20.

Engagemangskiosken

Vad engagerar er på din arbetsplats? I Engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Vad engagerar dig?

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum