×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Förhandling och coachning

Förhandlingsframställan

Förhandlingsframställan innebär att en av parterna, facket eller arbetsgivaren, lämnar en begäran om att förhandla en viss fråga med den andra parten. Den som får förhandlingsframställan, är skyldig att ställa upp i förhandling.

Hur går förhandlingsframställan till?

Innan du som arbetsgivare tar beslut i en fråga där det föreligger förhandlingsskyldighet är du skyldig att kontakta de fackliga ombuden på arbetsplatsen eller om sådant saknas Visions center för förhandling.

Du mejlar in din förhandlingsframställan enligt nedan. Efter att vi mottagit din förhandlingsframställan återkommer vi till dig inom fem arbetsdagar

Vad ska ingå i förhandlingsframställan?

I förhandlingsframställan ska du ange uppgifterna nedan

 • Vad vill ni förhandla?
 • Personallista med namn och personnummer på de berörda medarbetarna. Vision kollar därefter vilka medarbetare som är medlemmar hos oss. Mejla gärna listan som en lösenordsskyddad fil och skicka sedan lösenordet i ett separat mejl.
 • Vilken kommun/stift/område avser ärendet?
 • Företags- eller organisationsnamn
 • Organisationsnummer
 • Kontaktperson 
 • Telefonnummer
 • Mejladress
 • Bifogade filer

Mejla in förhandlingsframställan till det center som har hand om det geografiska område där den berörda arbetsplatsen finns. Observera att följande e-postadresser inte kan ta emot kalenderbokningar.

Visions center i Göteborg
goteborg@vision.se 

Visions center i Linköping
linkoping@vision.se 

Visions center i Luleå
lulea@vision.se 

Visions center i Malmö
malmo@vision.se 

Visions center i Sundsvall
sundsvall@vision.se

Visions center i Stockholm
stockholm@vision.se

Visions center i Västerås
vasteras@vision.se 

Om du är osäker på vilket center du ska skicka förhandlingsframställan till kan du kontakta Vision Direkt på 0771-44 00 00 eller ta del av vår karta som visar vilka län och kommuner som respektive center ansvarar för.

Karta över center

Mer information om Visions center

Migrationsyttrande

Vision kan ge ett fackligt yttrande vid ansökningar om arbetstillstånd. Här kan du se vad du som arbetsgivare ska göra för att få ett sådant yttrande.

Arbetstillstånd för medborgare utanför EU

En medborgare i ett land utanför EU behöver ofta ett arbetstillstånd för att kunna ta en anställning i Sverige. EU-medborgare kan arbeta i Sverige utan arbetstillstånd.

Migrationsverket

På Migrationsverkets webbplats finns information om vilka regler som gäller för att få ett arbetstillstånd och de krav som finns på arbetsgivare som ska anställa någon från ett land utanför EU. Där finns bland annat en steg-för-steg-instruktion inför anställning av en medborgare från ett land utanför EU/EES och Schweiz och hur arbetsgivare ska göra för att skapa ett anställningserbjudande för att personen ska kunna söka arbetstillstånd.

Migrationsverkets webbplats

Fyll i blankett

Gå in på Migrationsverkets webbplats och till e-tjänster - andra aktörer – arbetsgivare. Logga in med BankID och fyll i blankett för något av följande:

 • anställningserbjudande
 • nytt anställningserbjudande
 • förlängning av anställning
 • uppgifter om försörjning.

Kontrollera att du angivit följande punkter:

 • Marknadsmässig lön (se Visions lönestatistik).
 • Sjukförsäkring: Collectum och/eller Alecta.
 • Livförsäkring: t.ex. Collectum, Alecta, Bliwa, Folksam, Skandia.
 • Trygghetsförsäkring: Fora och/eller AFA.
 • Tjänstepensionsförsäkring: Collectum och/eller Alecta.
 • Om kollektivavtal finns med Vision eller saknas.

Handläggning

Du kan följa ärendenumret och får sedan svar på yttrandet via Migrationsverkets hemsida. Vision svarar inom fem arbetsdagar efter att vi mottagit underlaget.

Har ni övriga frågor om fackligt yttrande vid arbetstillstånd kan ni mejla in till migrationsarenden@vision.se.

Samråd från Arbetsförmedlingen

Arbetar du på Arbetsförmedlingen och behöver Visions yttrande gällande ett subventionerat arbete eller en praktikplats inom Visions område? Då mejlar du samrådet till det Visions center som har hand om det geografiska område där arbetet/praktikplatsen finns. Vi återkommer med vårt yttrande inom fem arbetsdagar.

Du är också välkommen att kontakta Vision Direkt om du behöver stämma av om arbetet eller praktikplatsen hör till Visions område.

Nyheter

Till arkivet

Chatta med oss i Vision-appen!

prata.png
Som medlem i Vision kan du chatta med en rådgivare - direkt i Vision-appen! Du hittar appen där appar finns.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum