×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Studentmedarbetare – så funkar det

Många studenter jobbar extra, men de flesta har okvalificerade jobb även under sina studier. Det är ett slöseri på kompetens. Om du som studerar på högskolan istället har möjlighet till ett relevant arbete vid sidan av studierna ger det dig meriter, erfarenheter från arbetslivet och perspektiv på studierna.

Begreppet "studentmedarbetare" härstammar från Danmark. Där är det vanligt att studenter har ett kvalificerat extrajobb vid sidan av sina studier, med kopplingar till det studenten pluggar. I Sverige är det än så länge inte så många som känner till att möjligheten finns, varken bland studenter eller arbetsgivare. Det vill vi ändra på! 

Vi vet att många studenter tycker att högskolans koppling till arbetslivet är för dålig. Studentmedarbetarskap är ett sätt att skapa den kontakt med och erfarenhet av arbetslivet som utbildningen inte ger. Vision vill se att fler studenter får relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och att villkoren är schysta.

Nya avtal för studenter

Nu jobbar vi för att flera arbetsgivare tar tillvara på chansen att anställa unga, kompetenta och nyfikna studenter.  

Vad innebär det att vara studentmedarbetare?

  • En studentmedarbetare anställs för att jobba med kvalificerade uppgifter, ungefär 10-15 timmar i veckan parallellt med helstidsstudier.
  • Arbetsuppgifterna ska vara kopplade till det studenten pluggar och fylla ett behov i verksamheten.
  • Arbetsuppgifterna ska ge en meriterande erfarenhet.
  • Anställningen som studentmedarbetare skiljer sig från en praktik genom att det inte finns någon formell koppling mellan arbetsgivaren och lärosätet.

Vision anser också att:

  • Studenterna ska ha en individuell lön, baserad på deras kompetens och erfarenhet och på svårighetsgraderna på tjänsten.
  • Alla Sveriges kommuner och landsting bör anställa studentmedarbetare. Studenterna behöver jobbet och kommuner och landsting behöver kontakt med ny arbetskraft.

Tips! Så kan du bli studentmedarbetare

  • Hör av dig till den arbetsgivare du är intresserad av att jobba hos och fråga om möjligheten att bli anställd som studentmedarbetare.
  • Sök på ”studentmedarbetare” på Arbetsförmedlingens sida ams.se eller på offentligajobb.se för att se vilka tjänster som finns ute just nu.
  • Frågor om anställningsformen? Kontakta Vision Direkt för mer information om vad som gäller!

Läs också

Efterlängtat studentmedarbetaravtal på plats - förbundsordförande Veronica Magnussons kommentar.

Dags att använda studenternas kompetens på rätt sätt! - Visions ombudsman Matteus Canevall bloggar.

För dig som är arbetsgivare

Student i Vision

Vision är ett av Sveriges ledande fackförbund och har över 200 000 medlemmar, både studenter och de i arbetslivet. Ett medlemskap handlar om en sak. Att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt studentliv och framtida arbetsliv.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum