Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Att leda möten

Som ordförande i Vision kommer du att leda många möten. Styrelsemöten förstås, men också möten för medlemmar och blivande medlemmar. Bra möten handlar oftast om frågor som berör och är angelägna för deltagarna. Ge därför deltagarna möjlighet att påverka och vara delaktiga i mötet. I metodbanken på vision.se hittar du flera metoder som du kan använda för att göra annorlunda. Uppmuntra goda idéer.

På styrelsemöten ska alla bjudas in till dialog och delaktighet. Det finns några saker att tänka på för att lättare nå detta. Att leda styrelsemöten så att alla blir engagerade är utmanande. Det krävs både planering och eftertanke för att det ska lyckas. Delaktighet skapar motivation och en ansvarskänsla.

Planera utifrån tid och innehåll 

Men hur gör man då för att få träffarna att fungera som det är tänkt? Ofta finns en hel del information som ska tas upp och träffarna riskerar att sluta i en lång monolog från ordförande, eller att man fastnar i en diskussion om detaljer. Det är viktigt att planera utifrån två aspekter, tid och innehåll. Ibland kan det, beroende på vad det handlar om, vara bättre att avvakta med beslut till nästa möte, eller skicka ut informationen i förväg. Den andra aspekten är innehåll. Vad ska tas upp och på vilket sätt? Det finns en hel del frågor av ren informationskaraktär som måste tas upp. De kan läggas i slutet på mötet och hållas så kort som möjligt. Annars är risken stor att det drar ut på tiden och man fastnar i diskussioner kring mindre viktiga detaljer. Energin och kreativiteten som finns i början ska användas till de frågor man verkligen vill fokusera på och som kräver engagemang. Det kan vara bra att jobba med teman och ta ett ämne ordentligt, åtminstone några gånger per år.

Dagordning och mötesstartare

En dagordning som skickas ut i förväg underlättar allas deltagande. Om styrelsen hinner förbereda sig på frågor som ska komma upp kan mötet vara effektivare. Det går också att prova med olika mötesordförande. Det kanske är någon annan än du som gör det bättre?

Som ledare för mötet kan man behöva fundera igenom hur ledamöterna ska få chans att få fram sina idéer, och hur man ska förhålla sig till de förslag som kommer fram.

När mötet inleds kan någon form av mötesstartare vara bra, till exempel att gå laget runt och låta alla säga en tanke kring dagens ämne. Sedan presenteras bakgrund och förutsättningar. Därefter kan man varva med smågrupper så att alla kommer med i samtalet.

Åtta frågor som du bör svara Ja på

 • Har ni styrelsemöten regelbundet?
 • Har alla möjlighet att delta?
 • Tycker alla det är viktigt att vara med?
 • Är alla aktiva och tar ansvar för att träffarna blir bra?
 • Använder ni era möten för utveckling?
 • Kommer det fram nya idéer?
 • Skapar ni gemensamma lösningar?
 • Har ni roligt också?

Sju framgångsfaktorer

 • Planera mötena noga. Gör en dagordning som skickas ut innan
 • Lägg informationen i slutet.
 • Sätt upp gemensamma spelregler för mötena.
 • Var noga med hur du som ordförande tar emot idéer och förslag.
 • Dokumentera vad som tas upp, beslutas och hur det ska följas upp.
 • Vad och hur ska ni berätta för medlemmarna om det ni sagt och gjort?
 • Se till att genomföra det ni kommit överens om

Tips för bättre möten (suntarbetsliv.se)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar