Kassör eller revisor
Som kassör eller revisor i Vision har du en viktig roll för avdelningens eller klubbens ekonomi. Det handlar om budget, bokföring, bokslut och att följa upp så att alla pengar används på det sätt som medlemmarna bestämt. Till din hjälp finns flera verktyg och en e-utbildning. På de här sidorna har vi samlat det du behöver.
Ditt uppdrag
Ditt uppdrag som kassör eller revisor finns tydligt beskrivet i din uppdragshandling
I Visions stadgar finns beskrivet hur ekonomi och revision ska skötas i avdelningar och klubbar.
Bra att tänka på som ny kassör
- Boka en tid för överlämning med tidigare kassör (om möjligt) och förbered dig med frågor.
- Kontrollera alla balanskonton, alltså se så att saldot på banken stämmer överens med vad som står i bokföringen. Räkna eventuell handkassa. Se om det finns några bokförda skulder (utöver eget kapital). Stämmer i så fall dessa skulder? Ju tidigare du hittar frågor eller fel, ju större sannolikhet att den tidigare kassören kan hjälpa dig att räta ut eventuella frågetecken.
- Var finns nödvändiga dokument, t.ex. tidigare års bokföring och beslutsunderlag? Beslutsunderlag kan vara budget, policydokument, firmateckning, attestordning, årsmötesbeslut, styrelsebeslut etc.
- Gå igenom dokumentation och se till att ordna administrationen som du vill ha den för att få den ordning som fungerar för dig. Både du, styrelsen och revisorer ska kunna hitta bokföringen, kontoutdrag, blanketter från Skatteverket etc.
- Lita inte automatiskt på hur det är gjort tidigare. Om du hittar något du inte förstår eller tycker kan göras bättre, föreslå förändringar. Vid större förändringar kan det vara bra att ta upp det i styrelsen så att alla får samma information och också möjligheten att komma med synpunkter.
- Kontakta revisorerna för att skapa kontakt. Vad förväntar de sig av dig?
- Vanligen är kassören också firmatecknare. Se till att ändra firmateckningen (styrelsebeslut).
Om firmatecknare (docx)
- När protokoll finns på att du är firmatecknare, kontakta banken för att ändra behörigheter och skapa kontakt med banken.
- Använd aldrig privata konton för klubbens/avdelningens medel.
Vi rekommenderar starkt att konton skapas för den juridiska personen (klubben/avdelningen) då det inte är lämpligt att blanda privata konton med annan juridiskt person. Viktigt att tänka på också är att om privatpersonen avlider ingår klubbens/avdelningens saldo i privatpersonens dödsbo.
Tänk också på det här i rollen som kassör
- Betala aldrig ut ersättningar till dig själv utan att någon annan i styrelsen attesterat (skrivit under och godkänt) underlaget.
- Kvitton är oftast inte arkivbeständiga, utan texten bleknar relativt fort. All bokföring ska arkiveras i sju år så det kan vara bra att ta en kopia på originalkvitton (originalet häftas då ihop med kopian).
- Vid nytt år, använd nya pärmar så det är enkelt att hitta och också enkelt när det är dags att gallra.
- Om du använder bokföringsprogram i din dator, glöm inte att ta backup (om du använder Swedbanks e-bokföring behöver du inte ta backup, det görs automatiskt).